Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej tradycyjne matero powinno być wykonane z palo Santo lub innego drewna jak choćby lapacho. Takie naczynia mają często kształt kubeczków i bywają okute metalem. Popularne jest także matero wykonane z tykwy kalebasy. Jest to podobny do gruszki owoc dzbaniwa kalebasowego, którego wysuszona skorupa służy za naczynie do picia.
Archiwum kategorii: Encyklopedia herbaty
Zbiór wiedzy na temat herbaty
Gunpowder to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o ciemno-zielonym kolorze i wyraźnym połysku. Sposób produkcji herbaty gunpowder jest podobny do produkcji oolongów. Początkowo herbata zwijana była ręcznie, obecnie robi się to maszynowo. Herbata ta poza nietypowym wyglądem, cechuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Określana jest jako herbata mocna o smaku nawet pikantnym lub miedzianym.
Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin skąd przywiózł nasiona herbaty oraz wiedzę o sztuce uprawy tej rośliny.
Legenda głosi, że Bodhidharma miał problemy z zasypianiem w czasie całonocnych medytacji. Jako, że uważał przysypianie przy medytacji za wielkie przewinienie wobec Buddy pewnego razu zdenerwowany swoją sennością oderwał, lub w innej wersji odciął, swoje opadające powieki, które następnie wyrzucił za siebie. Rankiem zorientował się, że z powiek wyrósł krzew. Okazało się, że napar z liści tej rośliny skutecznie odpędza senność i orzeźwia wspaniale wzmagając medytację.
Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na herbatę” czyli „woda gorąca do parzenia herbaty”, czyli innymi słowy po prostu „wrzątek”. Niekiedy spotykana jest nazwa „cha-do” czyli droga herbaty. Mistrz, który prowadzi ceremonię, nazywany jest natomiast „cha-jin” czyli w tłumaczeniu „człowiek herbaty”. U podstaw rytuału leży fakt, że w Japonii uważa się, że herbata wymaga ręki mistrza.
Smocze Źródło, Dragon’s Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych, która długo zajmowała pierwsze miejsce na liście najlepszych herbat chińskich. Nazywana jest także królową zielonych herbat chińskich.
Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących się produkcją herbaty Sencha. Liście do produkcji Banchy pochodzą z tych samych krzewów zbierane są jednak później. Pierwszy zbiór banchy przypada przy drugim zbiorze herbaty Sencha.
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki swej dobrej jakości i stosunkowo niewysokiej cenie. Stanowi 80% produkcji herbaty w Japonii. Nazwa i jednolity proces produkcji został określony w 1738 roku.
Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest odmienny od procesów prowadzących do otrzymania herbat liściastych. Na początek nad polem herbaty buduje się specjalne zadaszenie aby liście dojrzewały przed zbiorem w lekkim zacienieniu. Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście zbiera się i poddaje parzeniu parą wodna na krótki okres 15-20 sekund.
Rooibos to Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza czerwony krzak. Roślina ceniona przez ludy afrykańskie od dawna występuje dziko w Republice Południowej Afryki, gdzie obecnie, w okolicy Kapsztadu jest dziś uprawiana.
Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i północnego Wietnamu. Występuje także w Japonii i w Korei Północnej. Roślina należąca do rodziny dyniowatych występuje w postaci pnącza.
Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy poddawana jest różnym procesom. Wyróżnić można stałe cztery procesy jakie przechodzi ta herbata w czasie produkcji. Początkowo liście poddane są więdnięciu, następnie skręcaniu, fermentacji i suszeniu.
Herbata Zielona Genmaicha to tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata przygotowana na bazie Senchy, czasem Banchy z dodatkiem prażonego ryżu lub prosa w zależności od typu Genmaichy.
Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate Co oznaczają słowa na opakowaniach Yerba Mate – słowniczek! DESPALADA – zawiera 90% liści i 10% łodyg ELABORADA – zawiera 65% liści i 35% łodyg BARBACUA – poddana prażeniu (zielona) TOSTADA – poddana paleniu (ciemna) CHIMARRAO – odmiana brazylijska, drobno mielona CON BAJO CONTENIDO […]
Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się gaiwany na dwie grupy. Gaiwany duże, mające również podstawkę i często mały dziobek do nalewania niejednokrotnie zaopatrzony w specjalny grzebień filtrujący napar. Gaiwany małe są zdecydowanie mniejsze i pozbawione podstawki, posiadają również szerszy brzeg czarki za który tę wersję gaiwana chwyta się przy nalewaniu.