Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Encyklopedia herbaty

Matero: Yerba Mate

Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej tradycyjne matero powinno być wykonane z palo Santo lub innego drewna jak choćby lapacho. Takie naczynia mają często kształt kubeczków i bywają okute metalem. Popularne jest także matero wykonane z tykwy kalebasy. Jest to podobny do gruszki owoc dzbaniwa kalebasowego, którego wysuszona skorupa służy za naczynie do picia.

Herbata zielona Gunpowder

Gunpowder: Zielona Herbata

Gunpowder to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o ciemno-zielonym kolorze i wyraźnym połysku. Sposób produkcji herbaty gunpowder jest podobny do produkcji oolongów. Początkowo herbata zwijana była ręcznie, obecnie robi się to maszynowo. Herbata ta poza nietypowym wyglądem, cechuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Określana jest jako herbata mocna o smaku nawet pikantnym lub miedzianym.

Bodhidharma

Legenda głosi, że Bodhidharma miał problemy z zasypianiem w czasie całonocnych medytacji. Jako, że uważał przysypianie przy medytacji za wielkie przewinienie wobec Buddy pewnego razu zdenerwowany swoją sennością oderwał, lub w innej wersji odciął, swoje opadające powieki, które następnie wyrzucił za siebie. Rankiem zorientował się, że z powiek wyrósł krzew. Okazało się, że napar z liści tej rośliny skutecznie odpędza senność i orzeźwia wspaniale wzmagając medytację.

Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty

Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na herbatę” czyli „woda gorąca do parzenia herbaty”, czyli innymi słowy po prostu „wrzątek”. Niekiedy spotykana jest nazwa „cha-do” czyli droga herbaty. Mistrz, który prowadzi ceremonię, nazywany jest natomiast „cha-jin” czyli w tłumaczeniu „człowiek herbaty”. U podstaw rytuału leży fakt, że w Japonii uważa się, że herbata wymaga ręki mistrza.

Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie

Smocze Źródło, Dragon’s Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych, która długo zajmowała pierwsze miejsce na liście najlepszych herbat chińskich. Nazywana jest także królową zielonych herbat chińskich.

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących się produkcją herbaty Sencha. Liście do produkcji Banchy pochodzą z tych samych krzewów zbierane są jednak później. Pierwszy zbiór banchy przypada przy drugim zbiorze herbaty Sencha.

Herbata zielona Sencha

Herbata zielona Sencha Satsuma

Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki swej dobrej jakości i stosunkowo niewysokiej cenie. Stanowi 80% produkcji herbaty w Japonii. Nazwa i jednolity proces produkcji został określony w 1738 roku.

Zielona Sproszkowana Herbata Matcha

Matcha Zielona Herbata

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest odmienny od procesów prowadzących do otrzymania herbat liściastych. Na początek nad polem herbaty buduje się specjalne zadaszenie aby liście dojrzewały przed zbiorem w lekkim zacienieniu. Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście zbiera się i poddaje parzeniu parą wodna na krótki okres 15-20 sekund.

Rooibos

Herbata rooibos

Rooibos to Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza czerwony krzak. Roślina ceniona przez ludy afrykańskie od dawna występuje dziko w Republice Południowej Afryki, gdzie obecnie, w okolicy Kapsztadu jest dziś uprawiana.

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności

Herbata ziołowa Jiao Gu LanHerbata ziołowa Jiao Gu Lan

Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i północnego Wietnamu. Występuje także w Japonii i w Korei Północnej. Roślina należąca do rodziny dyniowatych występuje w postaci pnącza.

Herbata Czarna

Herbata czarna Assam Hattalli TGFOP FF

Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy poddawana jest różnym procesom. Wyróżnić można stałe cztery procesy jakie przechodzi ta herbata w czasie produkcji. Początkowo liście poddane są więdnięciu, następnie skręcaniu, fermentacji i suszeniu.

Herbata Zielona Genmaicha

Zielona herbata z ryżem, popcornem Genmaicha parzenie, właściwości

Herbata Zielona Genmaicha to tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata przygotowana na bazie Senchy, czasem Banchy z dodatkiem prażonego ryżu lub prosa w zależności od typu Genmaichy.

Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate

Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate

 Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate Co oznaczają słowa na opakowaniach Yerba Mate – słowniczek! DESPALADA – zawiera 90% liści i 10% łodyg ELABORADA – zawiera 65% liści i 35% łodyg BARBACUA – poddana prażeniu (zielona) TOSTADA – poddana paleniu (ciemna) CHIMARRAO – odmiana brazylijska, drobno mielona CON BAJO CONTENIDO […]

Gaiwan

Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się gaiwany na dwie grupy. Gaiwany duże, mające również podstawkę i często mały dziobek do nalewania niejednokrotnie zaopatrzony w specjalny grzebień filtrujący napar. Gaiwany małe są zdecydowanie mniejsze i pozbawione podstawki, posiadają również szerszy brzeg czarki za który tę wersję gaiwana chwyta się przy nalewaniu.