Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów w czasie przygotowywania japońskiej herbaty matcha. Jest to jedno z niezbędnych akcesoriów przy przeprowadzaniu japońskiej ceremonii picia herbaty cha-no-yu.
Archiwum kategorii: Encyklopedia herbaty
Zbiór wiedzy na temat herbaty
Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest z laki i ma postać niewielkiej puszki z wieczkiem. Zwykle jest prosto zdobiona w japońskim stylu.
Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej herbaty matcha. Zwykle ma postać prostego bambusowego patyczka ze spłaszczoną i nieco wychyloną końcówką.
Chasen Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z odpowiedniej grubości gałązki bambusa z kolankiem w dolnej części. Ścianki bambusowej rurki są specjalnie i precyzyjnie nacięte dzięki czemu powstaje dwuwarstwowy pędzel przypominający nieco pędzel do golenia.
Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć różne kształty i wielkość zwykle jednak ma kształt pękatej miseczki o pojemności około 400 ml.
Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie zawierającej gałązek w odróżnieniu od con palo czyli yerba mate z gałązkami.
Yerba mate saborizada to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do yerba mate aromatyzowanych, najczęściej owocowych, ale również kawowych, anyżowych itp.
Poleo to odmiana mięty występującej w Ameryce Południowej będąca częstym dodatkiem mieszanek con hierbas yerba mate.
Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego lub zalanej sokiem bez dodatku wody. Jest to zwykle yerba mate zimnego parzenia.
Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub parzonej mlekiem zamiast wodą.
Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak przyrządza się herbatę czyli w czajniczku i filiżankach.
Yerba mate, mate amargo to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate w postaci klasycznej bez dodatków. Inne określenie to mate verde.
Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która jest słodzona już na etapie produkcji. Najczęściej jest to mieszanka zawierająca stevię, roślinę bogatą w stewiozydy, naturalny słodzik.
Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki w odróżnieniu od sin palo czyli yerba mate bez gałązek.
Yerba Mate: Con hierbas. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do mieszanek yerba mate z różnymi ziołami, najczęściej występującymi w Ameryce Południowej takich jak boldo czy Cedron.