Herbata żółta
Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim proces produkcji a ściślej proces fermentacji. Podczas gdy inne herbaty fermentowane w różnym stopniu od herbat białych po czarne poddane są procesowi fermentacji enzymatycznej, herbata żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną. Polega ona przede wszystkim na tym, że zebrane liście poddane są podgrzewaniu co prowadzi do zniszczenia enzymów w nich zawartych. Następnie liście są moczone i poddane procesowi podobnemu nieco do kiszenia nazywanego po chińsku men dui gdzie zachodzi fermentacja nieenzymatyczna, która zmienia ich właściwości i kolor.
Historia herbaty żółtej
Historia żółtej herbaty nie jest całkiem jasna. Legenda głosi, że była to herbata zarezerwowana pod karą śmierci jedynie dla cesarskiego dworu, lub nawet jedynie dla cesarskich ust. Nie jest jednak pewne czy to była herbata żółta jaką znamy dziś z dwóch przyczyn. Po pierwsze w dawnych czasach kolor żółty uważany był za cesarski i nazywano nim rzeczy przeznaczone dla dworu cechujące się najwyższą jakością. Można więc przypuszczać, że herbatą żółtą była nazywana każda herbata, która była dość dobra by zaszczycić cesarskie stoły. Po drugie zaś przepis przygotowania herbaty żółtej zaginął i został odtworzony w latach 80 ubiegłego wieku. Nie wiadomo jednak jak dokładnie udało się ów proces odtworzyć i jak bardzo dzisiejsze żółte herbaty przypominają te cesarskie.
Liście herbaty żółtej
Liście herbaty żółtej są ciemno zielone i mają lekko żółtawy odcień zwłaszcza widoczny na wewnętrznej stronie liścia, napar natomiast jest słomiano żółty odbijający na swej powierzchni białe ścianki naczynia w kolorze blado-różowym co jest dla tej herbaty wyjątkowe. Smak herbaty można opisać jako lekko cierpki i słodowy, pozostawia słodkawy posmak, a zapach ma intensywny i bardzo charakterystyczny lekko orzeźwiający.
Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka żółtej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 80°C. Czas parzenia to najczęściej 3 minuty.
Właściwości herbaty żółtej
- ma właśności tonizujące, przywraca siły i orzeźwia
- sprzyja trawieniu,
- wiąże toksyny oraz pomaga usunąć zbędne substancje z ciała,
- zawiera niewiele kofeiny poniżej 1%
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
212 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro
Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]
sty
Herbata w Szkocji
Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]
mar
Badania sprzed 5 dni: składniki herbaty dezaktywują wirusa SARS-CoV-2
Efekty są zdumiewające. Okazuje się, że wirus SARS CoV-2 potraktowany EGCG został znacząco dezaktywowany, zaś[...]
gru
Purple tea – fioletowa herbata
Purple tea to zupełna nowość na rynku herbacianym, a przynajmniej w porównaniu z innymi kolorami,[...]
maj
Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]
mar
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie
Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty
Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]
wrz
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip