Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Przepisy

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie hibiskusa jest proste i można to robić na dwa sposoby. Można zalać wrzątkiem i parzyć 8 minut lub zalać zimną wodą i „parzyć” nawet kilka dni.

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate

Mrożona Herbata Ice Tea z Yerba Mate jak Piwo

Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato zimną wodą. Pierwsze parzenie najlepiej zalać ciepłą wodą, a dopiero kolejne zimną. Wtedy Yerba Mate więcej z siebie wypuszcza, na początek przeparzamy ciepłą wodą, żeby puściły z siebie kofeinę.

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom zabrakło kolorów, inni twierdzą, że ma żółty napar, jeszcze inni, że ma żółte liście… wszystko razem i zarazem nic.

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo miodowy, z bardzo wyraźną nutą owocową, kojarzącą się z brzoskiwnią. Wszystkim polecamy taką herbatę, zwłaszcza wiosną!

Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)

Biała Herbata: jak poprawnie parzyć białą herbatę, właściwości (2/2)

Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a najdroższy gatunek w danym rodzaju. Stąd porządna zielona może być droższa od białej, ale również biała może być droższa od czarnej — zasady nie ma. Herbata biała jest ceniona ze względu na swoje własności zdrowotne.

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś innego. Jest określana jako herbata prawdziwie męska. Skąd się to wzięło? Otóż wielkim miłośnikiem tej herbaty był Winston Churchil, który bardzo lubił palić cygara i trochę mu się ta herbata z tym kojarzyła.

Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho

Herbata Lapacho

Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny ludowej Indian z Ameryki Południowej. Drzewa tego rodzaju rosną w Andach i nie raz mają nawet po 700 lat także jest to bardzo długowieczna roślina. Mówi się na to herbatka Inków albo PAU d’ARCO.

Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty

Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty

Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach, nazw jest wiele. Herbata niebieska tak się ją nazywa w Chinach. Właściwie w Chinach nazywa się Qing. Qing określa kolor coś pomiędzy morzem, niebem, ni to zieleń ni to niebieski. W Polsce mówi się czasem turkusowa. Sami Chińczycy też nie są konsekwentni co do nazewnictwa. U nas mówi się czasem mylnie czerwona, czerwona niskiej fermentacji, półzielona

Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady

Earl Grey: Jak parzyć czarną herbatę Earl Grey: parzenie herbaty, porady

Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza aromatyzowana herbata w Europie. Z uwagi na swoją pospolitość nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem- wydaje się mało egzotyczna. Jednak Earl Grey to bardzo szeroki temat.

Wpływ herbaty na zdrowie i urodę

Wpływ herbaty na zdrowie i urodę

Jak pozytywnie herbata może wpływać na nasze zdrowie i urodę? Jak zrobić naturalne maseczki do twarzy, toniki do skóry i inne. Herbata dla zdrowia i urody!

Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji. W Europie jest znany od XVII/XVIII wieku, gdzie był sprowadzany do Anglii, Francji. Był pity, ale też używany jako przyprawa, używany do ciasta.

Herbata Rooibos

Rooibos: Jak parzyć herbatkę Rooibos, porady

Rooibos nie jest herbatą. Jest to roślina niespokrewniona z herbatą. Herbata czyli Camellia sinensis jest to konkretna roślina to z kolei jest asparagus linearis czyli czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego. Rooibos czyli czerwony krzak. Roślinka ta była ceniona przez ludy południowej Afryki już od bardzo dawna.

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata Artystyczna Rozwijąjąca się Art Tea 01

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie jest proste. O co tutaj chodzi ?? Sucha herbata przybiera różnie kształty grzyba, cylindra, kulki. Jest ona zwinięta z najmłodszych listków.

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta – to jest podstawa takiej herbaty. I troszeczkę tutaj obrazimy tradycję parzenia zielonej herbaty, ponieważ tę herbatę parzy się wrzątkiem, a czasem nawet chwilę podgotowuje. Użyjemy do tego takiego  klasycznego zestawu do parzenia Tuarega.

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Hibiskus: Przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade – to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie gdzie dotarła sztuka i zwyczaj picia karkade, nazwa różni się. My mamy suszony hibiskus. Chodzi o sam kwiat hibiskusa. Można spotkać też kandyzowany – do jedzenia.