Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą, że Polskie słowo pięć również pochodzi z języka indyjskiego. Piątka w nazwie odnosi się do pięciu podstawowych składników jakie tradycyjnie wchodziły w skład ponczu w Indiach. Były to herbata, cukier, wino, cytryna i dowolny inny owoc. Od Hindusów picie ponczu przejęli marynarze, którym do niedawna jeszcze podawano dzienne racje alkoholu. Zastąpienie wina, piwa czy rumu ponczem podniosło nie tylko trzeźwość załogi ponieważ napój ten był słabszy, lecz także odporność marynarzy na szkorbut. Dodatek cytryny dostarczał im codzienną dawkę witaminy C, której brak narażał ludzi morza na częste choroby.
Obecnie poncz może mieć wiele postaci. Znamy go jako alkoholowy napój podawany w dużej wazie. Przygotowany może być na ciepło jak i na zimno, a w jego składzie może znaleźć się praktycznie wszystko. Również alkohol zmienia się w zależnościom przepisu.
Proponujemy zatem na święta poncz bożonarodzeniowy bez alkoholu, a więc świetny dla całej rodziny. Wrócimy tutaj także w przepisie nieco do źródeł oryginalnych ponieważ niewiele osób dzisiaj pamięta, że oryginalnie w ponczu znaleźć powinna się herbata.
Przygotowanie świątecznego ponczu:
- Czarna herbata o mocnym naparze – około 2 szklanki
- Korzenne dodatki (ilość i kompozycja według uznania): gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, laska wanilii, anyż, ziele angielskie
- Sok jabłkowy – 1 szklanka
- Sok żurawinowy – 1 szklanka
- Pomarańcza 1/2
- Cytryna 1/2
- Jabłko 1/2
- Woda – 2 szklanki
- Miód – około 2 łyżki
Na początek zagotowujemy wodę i dodajemy według uznania przyprawy, warto je pokruszyć nieco w moździerzu, a wanilię rozkroić. Całość gotujemy około 15 minut do uzyskania odwaru. Osobno zaparzoną mocną herbatę dolewamy do odwaru z korzeni wraz z sokami. Dodajemy pokrojone w ćwiartki lub ósemki owoce. Pamiętać należy by wcześniej je dokładnie umyć i wyparzyć skórki. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy miód.
W ten sposób przygotowany poncz można pozostawić na lekkim ogniu lub podgrzewaczu by wciąż był gotowy, a jeśli ktoś nie lubi ponczu bezalkoholowego można śmiało zastąpić owocowe soki winem lub rumem.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Najwięksi eksporterzy yerba mate. Miejsce czwarte Cię zaskoczy!
Podium z Ameryki Południowej nas nie dziwi. W Europie największym eksporterem są Niemcy, póżniej Francja,[...]
cze
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kw.
Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?
Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]
lut
Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb
Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]
lut
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte: Test Argentyńskich Yerba Mate
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte - Test Yerba Mate. Porównanie trzech najpopularniejszych na polskim rynku[...]
mar
Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata
Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]
lut
Herbata na polskich ziemiach w literaturze
Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]
2 Comments
lis
Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie
Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]
sie