Bawarka to herbata z mlekiem. Każdy to wie ale nie każdy wie, że sprawa nie jest tak prosta. Nie ma jednolitego przepisu i definicji. Niektórzy mówią, że to mleko z herbatą inni, że to herbata z mlekiem. Czego jest więcej? No i co do tego ma Bawaria?
Słowo bawarka pochodzi od języka francuskiego i w odniesieniu do herbaty z mlekiem funkcjonuje jedynie w Polsce. W innych krajach bawarką określa się inne napoje, zwłaszcza Anglicy, których uważa się za największych amatorów herbaty z mlekiem nie znają tego określenia.
Bawarka – nazwa
Nazwa bawarki pochodzi z języka francuskiego od słowa bavaroise co oznaczało w tamtejszej kuchni chętnie pijaną herbatę osłodzoną syropem ze specjalnego gatunku paproci co miało właściwości lecznicze w przypadku przeziębień i różnych chorób. Początek tej nazwy sięga 1689 roku kiedy to emigrant z Sycylii Francesco Procopio otwarł w Paryżu kawiarnie. Okazała się ona popularna wśród bywających w stolicy Francji książąt bawarskich. Oni natomiast zamawiali najchętniej herbatę z dodatkiem wspomnianego syropu kapillorowego. Był to jak się rzekło napój leczniczy, który wyjątkowo smakował Bawarczykom i na ich cześć nazwano nowy, modny napój bawarką.
Bawarka w Polsce
Do Polski bawarka dotarła wcześniej niż kawa, bo w 1788 roku choć początkowo był to napój przyrządzany z herbaty zielonej z dodatkiem mleka oraz araku lub innego alkoholu, na przykład czerwonego wina. Był to ulubiony napój wśród pań i często zmieniano jego składniki dodając różnych rodzimych ziół na przykład rumianku lub kwiatu lipy.
Innym podobnym napojem znanym w Polsce, a czasem mylonym z bawarką jest ukropek, czyli osłodzony wrzątek z mlekiem lub śmietanką. Taki napój polecało się niegdyś osobom chorym oraz dzieciom jako dodający energii i odżywczy dodatek do śniadania.
Dzisiaj w Polsce obowiązuje przepis, który zaleca szklankę zagrzanego mleka zmieszać z połową szklanki mocnego naparu czarnej herbaty. Powszechniej jednak dodaje się do herbaty niewielką ilość mleka aby ją „zabielić” jak kawę, taki napój jednak nie jest bawarką.

Herbata z mlekiem w Anglii
Anglicy swoją angielską herbatę z mlekiem przygotowują inaczej. Tutaj osobno parzy się herbatę w czajniku, a mleka dodaje się już w filiżance. Musi to być mleko zimne. Istnieje zwyczaj wlewania najpierw mleka do filiżanki a następnie dolewania do niego herbaty. Ma to dwie zalety. Po pierwsze mleko jest bardziej równomiernie ogrzewane przez gorącą herbatę co zapobiega jego ścinaniu się. Oryginalnie taki zwyczaj miał jednak drugą, bardziej prozaiczną przyczynę. Na szlacheckich dworach używano często kunsztownej zastawy z chińskiej porcelany o niezwykle cienkich ściankach. Anglicy w obawie o swoje delikatne filiżanki wlewali najpierw zimne mleko aby uchronić naczynie przed nagłą zmianą temperatury i tym samym możliwością pęknięcia.
Angielski savoir-vivre jest jednak jednoznaczny. Najpierw należy wlać herbatę, później mleko.
Herbata dla kobiet karmiących
Panuje w związku z bawarką jeszcze jeden ciekawy pogląd. Otóż całkiem do niedawna zalecało się kobietom karmiącym piersią pić bawarkę jako środek wzmagający laktację. Dziś jednak wiadomo, że herbata z mlekiem choć bardzo zdrowa dla karmiących matek nie ma właściwości wzmagających laktacje, którymi mogą się poszczycić różne mieszanki ziołowe zawierające koper lub anyż.

Jaka herbata do bawarki?
Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka herbat śniadaniowa. Ma na celu swą mocą obudzić Brytyjczyków po nocy. Jest także wystarczająco intensywna, aby można ją z powodzeniem przyprawiać cukrem, mlekiem czy cytryną nie ryzykując zagłuszenia smaku samej herbaty dodatkami. W skład tej tradycyjnej mieszanki wchodzi herbata assam, ceylon oraz herbata kenijska. Mieszanka ta, choć tak kochana przez Brytyjczyków, prawdopodobnie powstała w Ameryce Północnej. Jej powstanie datuje się na rok 1843 i wiąże z kupcem Richardem Davisem, który pierwszy ją zmieszał i sprzedawał. Wiadomo, że do spopularyzowania mieszanki znacząco przyczyniła się królowa Wiktoria. To najprawdopodobniej jej zawdzięczamy fakt, że ta mieszanka kojarzy się z bawarką.
Przepisy na bawarkę
Na samą bawarkę jest wiele przepisów i są jej różne wersje. Najbardziej wykwintne zawierają w składzie jeszcze żółtka kurzych jaj oraz cukier puder. Dodaje się również różnych aromatycznych alkoholi jak na przykład brandy. Można również przyprawiać ją na różne sposoby chociażby cynamonem.
Tradycyjnie herbatę z mlekiem pija się także w Tybecie oraz w Indiach, gdzie są to narodowe napoje, choć ich sposób przygotowania nie przypomina tradycyjnej receptury na bawarkę.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
226 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
23 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
105 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenie liści herbaty
Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]
mar
Przepis na miętową mrożoną herbatę
Jak zrobić pyszną miętową mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Gunpowder? Przepis jest bardzo prosty.
kwi
Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea
Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]
4 Comments
lis
Huba brzozowa, czyli przepis na herbatę po Buriacku: właściwości
Dlaczego huba zwróciła na siebie uwagę jako lek? Przede wszystkim dzięki swym właściwościom przeciwbakteryjnym i[...]
mar
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty
Jak rozpoznać dobrą matchę? Sprawdź jej kolor w prosty sposób!
Jak rozpoznać dobrą matchę? Sprawdź jej kolor w prosty sposób! Matcha to jedna z najbardziej[...]
lip
Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]
kwi
Herbata Ceylon
Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]
lis