Przepis na herbatę Yoginów [zwiastun]

Zobacz odcinek o herbacie Yoginów na stronach Lenovo Now or Never!

Przepis na herbatę Yoginów
Przepis na herbatę Yoginów

Joga to nie tylko modna na zachodzie gimnastyka pozwalająca zachować zdrowie i dobrą formę, ale przede wszystkim ważny element filozofii i praktyk duchowych wschodu. Joga skupia się na związku umysłu z ciałem. W religiach hinduistycznych oraz w buddyzmie i dźinizmie dzięki połączeniu praktyk jogi, medytacji, ascezy oraz moralnego życia można wyzwolić się z kręgu wcieleń czyli samsary oraz dostąpić oświecenia.

O ile do kultury zachodu przeniknęła przede wszystkim hata-yoga, która kładzie mniejszy nacisk na praktyki duchowe, to jogini w Indiach podporządkują filozofii jogi całe swoje życie w tym i żywienie.

Jogini dla zapewnienia sobie prawidłowego funkcjonowania swojego ciała po za ćwiczeniami zwracają baczną uwagę na swoje pożywienie. Zgodnie z filozofią jogi należy dostarczać swemu ciału jak najwięcej ojas czyli życiowej substancji pochodzącej z właściwie strawionego pokarmu. Dzięki znajomości sposobów trawienia jogini podzielili dostępne pokarmy na trzy grupy: satwiczne, tamasowe oraz radżasowe. Pokarmy satwiczne to te które dostarczają najwięcej ojas i które powinny być spożywane. Są to mało przetworzone naturalne produkty z kuchni wegetariańskiej takie jak: różnego rodzaju zboża i ziarna, owoce i warzywa, nabiał oraz cukier w postaci miodu, melasy lub syropu klonowego. Produkty tamasowe to te, które wpływają negatywnie na prace naszego organizmu, spowalniają pracę całego ciała i siły umysłowe, zatruwają ciało toksynami. Zalicza się do nich produkty przetworzone i mrożone ponadto wszelkie mięso, także rybie oraz alkohol, biały cukier i białą mąkę. Uważa się, że spożywanie takich pokarmów powoduje również wzmożenie niechcianych cech człowieka takich jak senność, lenistwo i gnuśność. Ostatnia grupa to pokarmy radżasowe, które powodują brak równowagi w funkcjonowaniu ciała i umysłu. Powodują wzmożenie cech niemile widzianych przez joginów takich jak duma, pycha i samolubstwo oraz zbytnia złość. Do takich pokarmów zalicza się używki w tym kakao, herbatę i kawę oraz pokarmy zbyt ostre, zbyt obficie przyprawione, zbyt gorące oraz składające się ze zbyt dużej liczby składników.

Właśnie powyższy podział sprawia, że typowa indyjska chai masala nie jest lubiana przez joginów chociaż często z nimi kojarzona. Dodatek herbaty sprawia, że cały napój zalicza się do pokarmów radżasowych. Prawdziwy jogin bardzo lubi i chętnie pija napary korzenne zgodne z zasadami medycyny ayurvedyjskiej jednak chai masala nie do końca może znaleźć się na tej liście.

Najpopularniejsze napoje joginów to między innymi złote mleko czyli specjalna mikstura bazująca na kurkumie. Do przygotowania złotego mleka potrzebne są: 1/8 łyżeczki kłącza kurkumy, 50 ml wody, 250ml mleka (tylko nie krowiego), 2 łyżki stołowe oleju z surowych migdałów, miód do smaku. Kurkumę z wodą należy gotować do uzyskania gęstej pasty, której można przygotować więcej i z powodzeniem przechowywać. Następnie należy zagotować mleko z olejem i połączyć z pastą kurkumową i posłodzić miodem.

Bardzo smacznym i dodającym energii napojem jest też daktylowe mleko, którego przygotowanie sprowadza się do wygotowania suszonych daktyli w mleku i po przecedzeniu powstaje gotowy napój.

Innym popularnym napojem jest korzenny napar, który przypomina nieco chai masalę i bardzo prawdopodobne, że dał jej początek. Jest to odwar z imbiru, cynamonu i kardamonu osłodzony miodem. Według zasad ayurvedy mogą być stosowane różne wariacje i dodatki. Znaleźć można także w menu joginów przepis na herbatkę imbirową, która w składzie ma zimną i gorącą wodę, imbir, sok z cytryny oraz miód. Poleca się tutaj dodawanie składników w różnej kolejności i pić tę herbatkę o różnych porach dnia. Odpowiednia kolejność dodawania ingrediencji oraz odpowiednia godzina wypicia gwarantują, że lecznicze i pobudzające właściwości herbatki podziałają na konkretne organy w naszym ciele. Dla przykładu jeśli chcemy wspomóc nasze serce powinniśmy wypić napar między 11 a 13 godziną, a składniki powinny być dodawane w kolejności: miód, imbir, zimna woda, cytryna, gorąca woda.

Filozofia jogi to kwestia duchowa, a o tym raczej się nie dyskutuje, sama jednak gimnastyka oraz kilka ciekawych napojów przygotowanych zgodnie z przepisami joginów mogą spodobać się każdemu, kto jest ciekaw wschodniej kultury. Zachęcamy zatem i do spróbowania kilku asan (czyli pozycji w gimnastyce jogi) jak i do skosztowania kilku ciekawych napojów z menu joginów.

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.