ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wielu ludzi uważa kwasowość w kawie za świadectwo niskiej jakości – czy słusznie? Zacznijmy od tego, że jest to smak, który bardzo mocno podzielił konsumentów kawy na dwa obozy: zwolenników włoskiego ciemnego palenia – gorzkiej kawy z dymnym aromatem oraz fanów jasnego palenia, czyli tych, którzy szukają w kawie owocowości, a więc słodyczy i kwasowości. Zanim rozpocząłem pracę w branży kawowej nie zdawałem sobie sprawy z tego, jak ważnym i często poruszanym tematem w kawiarniach są dyskusje na temat smaku kwaśnego. Wiele razy zadawałem sobie pytanie: dlaczego ludzie nie tolerują kwasowości w kawie, a tę obecną w cytrusach, truskawkach czy jabłkach uważają za coś pozytywnego? Odpowiedzią jest siła przyzwyczajenia do smaku i sposób spożywania kawy.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości - dodać mleko?
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości – dodać mleko?

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Mleko do kwaśnej kawy?

Wiele osób dolewa do naparu mleka i jest oczywistym, że taka kawa nie może być kwaśna, bo spowoduje wątpliwości co do świeżości dodawanego mleka. Inną sprawą jest, że mleko dodajemy do kawy głównie w celu zagłuszenia goryczki i nieprzyjemnego, dymnego posmaku. Warto więc dać sobie szansę i spróbować kawy bez mleka, która w jasnym paleniu odkryje swój prawdziwy owocowy smak.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Zbyt kwaśna kawa?

Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to napar z pestki owocu kawowca, stąd też jest on naturalnie kwaśny i słodki. Skąd zatem brak kwasowości w paczkach wielkich marek kawowych? Zwykle jest on wynikiem zbyt ciemnego palenia kawy, które powoduje strawienie się w ziarnie smaku owocowości oraz znacznej części aromatów. Zbyt długi proces palenia sprawia, że w naparze dominuje smak gorzki. Jeśli nie lubisz kwasowości w kawie to znaczy, że nie lubisz naturalnego smaku kawy, a jedynie smak i aromaty procesu palenia.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Kawy o niskiej kwasowości

Ci, którzy nie lubią kwasowości lub piją kawę z mlekiem, a szukają kaw jasno palonych bez posmaku spalenizny, powinni sięgnąć po kawy z odpowiedniego kraju, gdyż również terrior (suma warunków naturalnych terenu) mocno wpływa na smak. W celu uniknięcia wysokiej kwasowości warto sięgnąć po kawy z Ameryki Południowej, szczególnie Brazylii czy Gwatemali, gdzie dominuje słodycz, aromaty orzechów, czekolady czy karmelu. Zwolennicy kawy o wyższej owocowości najlepsze dla siebie ziarna znajdą w centralnej Afryce.

fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate endulzada

Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Zbiory herbaty – kiedy?

W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]

Mrożona herbata z miętą na bazie arbuzowej

Jak zrobić pyszną, orzeźwiającą i chłodzącą herbatę owocową z lodem? Będziemy potrzebowali: 8 łyżeczek herbaty[...]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

Herbata czarna Lapsang Souchong

Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]

Przepis na letni odżywczy koktajl z herbatą Matcha

Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.