Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większość innych produktów, herbata może być zdrowa, a jej picie przyjemne lub, jeśli źle wybierzemy, nie tak bardzo zdrowe.
Herbata może być produktem masowym, tanio produkowana, a jej sprzedaż nastawiona na jak najwyższe zyski. Istnieje też taka, która jest tradycyjnie przetwarzana dla uzyskania najlepszej jakości. To właśnie taka dostarcza najwięcej korzyści naszemu organizmowi. Dlatego, wbrew pozorom, należy zachować zdrowy rozsądek podczas jej wyboru i picia, a wiedza na temat herbaty przyda się nie mniej niż na temat innej żywności w sklepach.
Przedstawiamy listę najważniejszych wskazówek dotyczących herbaty.
Pij herbatę, kiedy jest ciepła!
Gdy wlewamy w siebie ciepłą herbatę, jesteśmy biologicznie przygotowani do przyjęcia jej zawartości. Kiedy pijemy zimną, jej pH – bez stymulacji cieplnej – może nie być zgodne z informacjami naszego żołądka i dwunastnicy. Zimny napój może potencjalnie zakłócić ich pracę, jeśli nie są w dobrej formie. Chłodna herbata traci też na wartościach smakowych.
Dopasuj herbatę do Twojego gustu, ale pamiętaj…
Dobra jakościowo herbata jest zdrowsza i bezpieczniejsza, bo nie zawiera fluorków i szczawianów.
Wybierz herbatę dla siebie na różne pory dnia
Każdy z nas jest nieco inny. Stan organizmu jest też różny dla różnych pór dnia i różnego samopoczucia. Potrzeby są inne w zależności od tego, czy jesteś zrelaksowany czy zestresowany. Na każdego nieco inaczej działa herbata.
Niech parzenie herbaty będzie przyjemne
Zorganizuj sobie wszystkie potrzebne rzeczy tam, gdzie zawsze masz ochotę napić się herbaty. Znajdź miejsce na picie herbaty w swoim codziennym grafiku. Pamiętaj o dobrej jakości wodzie i akcesoriach, które pozwolą zaparzyć ci dobrą herbatę.
Zrób z picia herbaty przyjemną chwilę
Herbata jest najbezpieczniejszym napojem do codziennego picia. Jeśli masz kilka herbat na różne okazje, herbata może działać w zależności od twoich potrzeb: zrelaksuje cię, poprawi trawienie, ale także ustabilizuje poziom cukru we krwi.

Nie zostawiaj liści herbaty w kubku czy dzbanku z herbatą
Większość dobrych substancji dla naszego organizmu dostaje się do herbaty z liści w ciągu kilku pierwszych minut parzenia. Badania pokazują, że długotrwałe moczenie liści w wodzie powoduje, że w naszej herbacie zwiększa się ilość fluorków i szczawianów. Nie trzeba wspominać, że niekorzystanie wpływa to również na smak herbaty.
Nie pij zbyt dużo herbaty
Istnieje wiele teorii w odniesieniu do maksymalnego dziennego spożycia herbaty. Jedni mówią, że najlepsze dla zdrowia jest picie 6 filiżanek, inni że 8.
Ciągłe picie gorącej herbaty może błyskawicznie leczyć drobne dolegliwości, ale przyjmowanie dużej ilości herbaty w krótkim czasie może powodować nudności i zakłócić równowagę pH układu pokarmowego i układu krążenia. Dlatego zawsze pij herbatę małymi łykami w umiarkowanym tempie.
Jeśli zaczynasz przygodę z herbatą, rozsądnie będzie pić maksymalnie 12 gramów liści herbaty dziennie. To daje nam 6 filiżanek z pierwszych naparów (2g na 100 ml wody).
Nie unikaj herbaty kiedy jesteś w ciąży
Flawonole i kofeina w herbacie mogą dobrze wspierać odporność na każdym etapie twojego życia. Pomyśl o komplikacjach związanych z grypą czy lekkim przeziębieniem, gdy jesteś w ciąży. Agencja Food Standards w Wielkiej Brytanii zaleca maksymalnie 6 filiżanek (230 ml) herbaty dziennie.
Nie pij herbaty natychmiast po jedzeniu, jeśli masz niedobory żelaza
Niektóre badanie wskazują, że herbata może wypłukiwać żelazo z organizmu. Jeżeli masz niedobory żelaza, wystarczy odczekać ok. 45 minut po posiłku przed sięgnięciem po herbatę.
Nie pij herbat instant, takich jak butelkowane mrożone herbaty
Bądźmy szczerzy, takie produkty nie mają zbyt dużo wspólnego z herbatą i jej dobrymi właściwościami. Mogą być co najwyżej smaczne, to wszystko!
Nie przesadzaj ze słodzeniem herbaty
Nadmierne spożywanie cukru jest główną przyczyną problemów zdrowotnych. Jeśli nie smakuje ci herbata, sprawdź czy dobrze ją przygotowujesz lub użyj lepszej jakościowo herbaty. Zdecydowanie lepiej przegryźć herbatę małym ciastkiem, orzeszkiem czy suszonymi owocami, żeby zaspokoić łaknienie cukru niż przesadnie ją słodzić.
Tekst po polsku na podstawie: teaguardian.com/tea-health/dos-and-donts.html
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
213 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem
Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]
maj
Yerba mate Selecta. Opinie
Selecta to stara, paragwajska yerba, która w 2020 roku świętowała swoje siedemdziesięciolecie. Początki Selecty sięgają[...]
mar
Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie
Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]
paź
Żółta herbata: właściwości i parzenie
Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]
maj
7 mitów dotyczących herbaty
1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]
kwi
Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą
Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]
gru
Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie
Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]
maj