Załóż konto, zbieraj punkty i wymieniaj na rabaty.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Jak wykonać na kawie wzór “rozeta”:

  1. Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią powierzchnię do malowania. Wykonując dynamiczne, koliste ruchy, cienkim strumieniem mleka wyrównujemy pianę na powierzchni kawy oraz doprowadzamy do wyrównania koloru tła dla latte artu.
  2. Malowanie należy rozpocząć stosunkowo wcześnie, w środkowej części zawartości filiżanki, obniżając wysokość strumienia do powierzchni kawy i dynamicznie wychylając dzbanek przy jednoczesnym wykonywaniu rytmicznych ruchów na boki. Takie ustawienie powinno przyczynić się do powstania śladu z mleka na powierzchni kawy. Poprawnie wykonana rozeta, posiada rozbudowaną, zawijającą się na boki podstawę. Aby ją wykonać, należy przytrzymać wyżej opisany ruch statycznie, w jednym punkcie. Spowoduje to nakładanie się na siebie kolejnych śladów i stworzenie podstawy wzoru.
  3. Gdy dolna część rozety jest już gotowa, należy przesuwać strumień w kierunku krawędzi filiżanki, nie przerywając wylewania mleka. Ruchy ręki powinny być symetryczne, bez usztywniania nadgarstka i muszą współgrać z ruchami mleka. Tę fazę kończymy, gdy wzór osiągnie podobną odległość od bocznej krawędzi filiżanki, co w jego dolnej części. Całość można zakończyć mocniejszym wychyleniem dzbanka, aby wykończyć czubek rozety małym sercem.
  4. Nie przerywając wylewania mleka, należy następnie delikatnie podnieść dzbanek i przeciągnąć strumień idealnie przez środek powstałego wcześniej śladu. Jeśli dzbanek nie zostanie podniesiony odpowiednio wysoko, może to skutkować rozciągnięciem wzoru, zamiast właściwego wykończenia.

“Rozeta” jest wzorem, który wymaga od baristy dobrej kontroli ruchów. Dobrze wykonany wzór stanowi efektowne wykończenie każdej mlecznej kawy.

Cechy dobrze wykonanego latte artu:

  • Znajduje się idealnie na środku filiżanki.
  • Tło posiada jednolity kolor.
  • Wzór jest symetryczny, bez żadnych zniekształceń
  • Linia symetrii i linia wyznaczona przez uszko filiżanki stanowią kąt prosty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy

Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]

Herbata i koty. Herbaciarnia z kotami w Japonii

Co ma kot do herbaty? Okazuje się, że całkiem sporo. Na ciekawy pomysł wpadli niezrównani[...]

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]

Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie

„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]

Yerba mate i piwo, Yerba mate Cerveza

Czy można łączyć alkohol i Yerba Mate? Czy Yerba Mate i piwo to połączenie szkodliwe[...]

Jakie herbaty pić na odchudzanie? Jakie herbatki przy odchudzaniu działają?

Kiedy staramy się schudnąć, wskazane jest dużo pić. Nawodniony organizm to zdrowy organizm. Oprócz zbilansowanej[...]

Jak odkamienić czajnik?

Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.