ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak zaparzyć yerba mate bez termometru? Praktyczne sposoby

Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania, czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów herbatki z Ameryki Południowej. Nieodzownym elementem wyposażenia pijacza yerby jest termometr, pozwalający przygotować wodę we właściwej temperaturze. Wbrew pozorom w krajach Ameryki Południowej nie jest on jednak aż tak popularny. Dlaczego? Bo tam ludzie parzą mate rutynowo, „na oko” – i też im wychodzi.

Sposoby na parzenie yerba mate bez termometru

  • Odczekanie po zagotowaniu – jeśli podniesiesz pokrywkę czajnika, wystarczy odczekać około 6 minut. Bez odkrywania: nawet 15 minut.
  • Mieszanie wrzątku z zimną wodą – do litra wrzątku dodaj około 250 ml zimnej wody. To prosty sposób na uzyskanie ok. 80°C.
  • Zalanie suszu odrobiną zimnej wody – wystarczy mała ilość, która „ochroni” liście przed wrzątkiem dolanym później.
  • Ocenianie temperatury dotykiem – choć niehigieniczne, niektórzy próbują „na palec” lub ustami. Pamiętaj: woda powyżej 65°C już parzy w buzię.
  • Kostka lodu – do niewielkiego matero wystarczy jedna kostka lodu, by obniżyć temperaturę wrzątku do odpowiedniego poziomu.

Czy temperatura wody naprawdę ma znaczenie?

Tak – ale nie popadajmy w obsesję. Najważniejsze to unikać wrzątku, który może uszkodzić listki yerby i pogorszyć smak. Jeśli będziesz trzymać się mniej więcej zakresu 70–80°C, wszystko będzie dobrze. Z czasem wyrobisz swój rytuał i nie będziesz potrzebować żadnych pomiarów.

Termometr do herbaty. Termometr do Yerba mate
Termometr do herbaty. Termometr do Yerba mate

Na zakończenie warto przypomnieć: yerba mate to nie eksperyment chemiczny – to napój, który ma sprawiać przyjemność. Zaparz ją tak, jak Ci najwygodniej. Najważniejsze, by nie używać wrzątku i nie bać się próbować różnych sposobów.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?

Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Test herbaty McCafe z McDonald’s, opinie

Przetestowaliśmy sześć herbat z McCafe McDonald's. Pod lupę wzięliśmy: czarną herbatę Earl Grey, czarną herbatę[...]

Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]

Herbata zielona Gunpowder, zielona herbata, parzenie. Herbata jak proch strzelniczy

Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była[...]

Wietnamska czarna herbata Golden Tippy organiczna: parzenie, opinie

Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha[...]

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.