Rooibos
Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza czerwony krzak. Roślina ceniona przez ludy afrykańskie od dawna występuje dziko w Republice Południowej Afryki, gdzie obecnie, w okolicy Kapsztadu jest dziś uprawiana. Do Europy rooibos trafia dopiero w XX w za sprawą rosyjskiego pochodzenia kupca o nazwisku Benjamin Ginsberg wywodzącego się z rodziny handlującą herbatą. Dostrzegł on potencjał ekonomiczny rooibosa i możliwości sprzedaży w Europie i dzięki temu w 1904 roku roślina ta pojawiła się na europejskim rynku. Po roku 1930 gdy przeprowadzono szereg badań zauważono jego zdrowotne działanie. Rooibos stał się popularny co pociągnęło rozrost plantacji tej rośliny w RPA. Wkrótce jednak okazało się, że podaż przewyższa popyt i plantacje zaczęły jedna po drugiej bankrutować. Powstało w efekcie stowarzyszenie plantatorów rooibosa w Republice Południowej Afryki stojące na straży interesów plantatorów oraz dbające o odpowiednią jakość eksportowanego towaru.
Zbiory rooibosa, odbywają się w środku lata czyli około stycznia. Następnie jest cięty na niewielkie fragmenty o długości 1-3 mm. Tutaj po wysuszeniu kończy się proces produkcji rooibosa zielonego. Rooibos czerwony natomiast jest miażdżony walcami i usypywany w kopczyki gdzie zachodzi fermentacja przypominająca fermentację herbaty.
Rooibos zawiera witaminę C i rutynę dzięki czemu poprawia odporność. Zawiera wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera także fluor. Ceniony jest także przez kobiety brzemienne lub karmiące piersią ponieważ łagodzi mdłości towarzyszące często ciąży oraz wzmaga laktację. Podawany małym dzieciom usprawnia pracę jelit i chroni przed kolką. Nie zawiera kofeiny ani garbników a co za tym idzie można go bez obaw podawać nawet niemowlętom. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
Rooibos parzy się wrzątkiem używając filtrów papierowych lub gęstego sitka, drobne listki rooibosa nastręczają nieco trudności przy oddzielaniu od naparu. Parzenie trwa od 3 do 5 minut przy czym nie są to sztywne ramy. Dłuższe parzenie nie zaszkodzi rooibosowi ponieważ nie przeparza się. Polecany jest także na zimno z dodatkiem owocowego soku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip
Sposób na nudną zwykłą czarną herbatę z cytryną, jak zrobić efektowną herbatę
Herbata po Hiszpańsku idealnie nadaje się na sjestę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. To[...]
maj
Yerba mate compuesta
Yerba Mate: Compuesta. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy mieszanek ziołowych zwykle z tymiankiem[...]
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)
Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
gru
Parzenie Yerba Mate
Jak poprawnie parzyć Yerba Mate? Czy trzeba trzymać się sztywnych zasad rytualnego parzenia? Z tego[...]
wrz
Jak zrobić shake bananowy z zieloną herbatą, przepis na matcha shake
Jak zrobić pyszny, zdrowy shake bananowy na bazie zielonej sproszkowanej herbaty Matcha? Przepis jest bardzo[...]
kwi
Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować
Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]
sie
Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska
Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]
1 Comments
lis