Tania herbata ekspresowa zawiera niebezpiecznie dużo fluoru. Lepiej nie oszczędzać na herbacie

Fluor jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, ale spożywanie go więcej niż 4 mg na dobę może powodować bóle stawów, osłabienie mięśni, osteoporozę, kruchość zębów, problemy z nerkami a nawet wiąże się je z rakiem. Naukowcy przebadali herbatę z angielskich supermarketów Tesco, Asda, Morrison i Sainsburry i okazało się, że pijąc herbatę z supermarketu dostarczamy sobie nawet 120% zapotrzebowania na fluor.

Kiedy herbata jest zbierana, starsze, dojrzałe liście stosowane do wytwarzania niskiej jakości herbaty, to prawdziwy akumulator fluoru – mówi Laura Chan.

Wyniki badań angielskiego Food Research International (z maja 2013 r.) są jednoznaczne: decydując się na tanią herbatę ekspresową musisz mieć świadomość, że picie jej może mieć długoterminowe konsekwencje dla zdrowia.

Porównanie stężenia fluoru w 38 różnych herbatach zostało przeprowadzone przez doktorantkę Laurę Chan, prof. Aradhana Mehra i prof. Paula Lyncha z Uniwersytetu w Derby (Wielka Brytania). Badanie zostało wykonane za pomocą elektrody selektywnej na herbacie suchej i parzonej wrzącą wodą przez 2 minuty. Naukowcy porównali poziom fluorków dla osoby pijącej średnio 4 kubki herbaty dziennie (1 litr).

Okazało się, że litr taniej supermarketowej herbaty zawiera 6mg fluoru, natomiast zalecana dzienna dawka to 4-5mg.

Najwięcej, bo aż 6mg/1l fluoru zawierają herbaty czarne i mieszanki herbaty czarnej. Herbata zielona i mieszanki herbat zielonych zawierają blisko o połowę mniej fluoru (3,3mg/1l). Najbezpieczniejszą herbatą z supermarketu jest herbata oolong i herbata czerwona pu-erh, która ma najniższe stężenie fluoru: średnio 0,7mg/1l.

Nadmierne spożywanie fluoru może powodować wiele problemów ze zdrowiem. Mogą pojawiać się białe lub brązowe plamy na szkliwie zębów. To pierwszy sygnał, że fluor otruł enzymy twojego organizmu. Fluoroza powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, osłabienie kości i stawów. Przy regularnym spożyciu nadmiernej ilości fluoru (np. 10-20mg dziennie przez 15 lat) może dojść do całkowitego zesztywnienia kręgosłupa. Odnotowano, że na obszarach, gdzie występuje woda pitna o dużym stężeniu fluoru zdecydowanie częściej stwierdzano kamienie nerkowe.

Tekst po polsku na podstawie:

  • Chan L, Mehra A, Saikat S, Lynch P. Human exposure assessment of fluoride from tea (Camellia sinensis L.): A UK based issue? Food Research International. Published online May 2013
  • dailymail.co.uk/health/article-2376032/Could-cheap-tea-bags-make-ill-Study-reveals-contain-high-fluoride-levels-damage-teeth-bones-muscles.html

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.