WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej japoński odpowiednik. Możecie spotkać się też z nazwą Kung-Fu Cha, która oznacza parzenie herbaty z wielką zręcznością. Podczas ceremonii mistrz herbaciany stara się przedstawić parzenie herbaty w formie wydarzenia artystycznego.

Obecnie ceremonię Gong-Fu Cha robi się, kiedy tylko nadarzy się okazja. W starożytnych Chinach odbywała się na zlecenie najbogatszych Chińczyków, czyli najczęściej dla dworcu cesarskiego. Tylko oni posiadali na tyle dobrą herbatę, że nadawała się do przeprowadzenia ceremonii.

"<yoastmark

Kiedy powstała ceremonia herbaciana?

Nie znamy daty powstania ceremonii herbacianej, ale Chińczycy – jak wszystkie wielkie odkrycia związane z herbatą – przypisują ją wielkiemu mistrzowi herbacianemu, Lu Yu (czyli ok 750 r.n.e.). Faktem jest, że ceremonia Gong-Fu Cha została bardzo rozpowszechniona za dynastii Ming (XIV – XVII wiek). Wtedy też powstało bardzo dużo cenionej do dzisiaj ceramiki związanej z Kung-Fu Cha.

"<yoastmark

Ceremonia Kung-Fu Cha może mieć zarówno charakter bardzo wystawny, bogaty w ceramikę i wszystkie akcesoria lub towarzysko-rozrywkowy, gdzie część elementów ceremonii herbacianej zostaje pominięta.

"<yoastmark

Gong-Fu Cha – o czym należy pamiętać?

Jednym z najważniejszych elementów Gong-Fu Cha jest Cha Pan, czyli powierzchnia z dziurkami, do których spływa woda podczas parzenia herbaty. Niezbędny jest również gliniany czajnik, w którym zaparzamy herbatę, dzbanek do przelewania wody, czarki do picia herbaty oraz niuchary, których używamy tylko przy pierwszym parzeniu, żeby poznać zapach herbaty.

Zobacz nagranie za kulisami

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Szwajcarii

Mało powierzchni, dużo tradycji i różnorodności. Tak w wielkim skrócie możemy określić Szwajcarię. Państwo położone[...]

Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie

Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]

1 Comment

6 porad dla początkujących pijących yerba mate

Nie każdy zna yerba mate od lat i z niejednej bombilli już pił. Są wciąż[...]

Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania

Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]

Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie

Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]

Eisai

Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin[...]

Assam, region w Indiach

Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]

Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!

Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.