Cruz de Malta to jedna z najstarszych marek yerba mate w Argentynie. Jej historia liczy sobie już przeszło 140 lat, ponieważ założoną ją w 1874 roku. Jej losy wiązały się ściśle z inną marką, którą również możemy znać z naszych polskich sklepów. Mowa tu o Nobleza Gaucha. Cruz to yerba mate produkowana przez największą w Argentynie korporację zajmującą się produkcją i przetwórstwem spożywczym, a mianowicie Molinos Rio de la Plata.
Firma ta została założona przez dwóch szwagrów w 1904 roku i miała na celu rozwijać potencjał rolniczy kraju. Pierwszym znaczącym krokiem w karierze marki było wprowadzenie spożywczych olejów. W latach trzydziestych firma weszła na giełdę zaś, co nas najbardziej interesuje, w 1940 roku weszła na rynek yerba mate dokładając do swojego portfolio marek właśnie Nobleze.

Cruz de Malta – starsza przyrodnia siostra Noblezy została wykupiona przez spółkę w 2006 roku i stała się częścią rodziny produktów. Obecnie mało kto pamięta wcześniejszą historię Cruz de Malta. Była to marka produkowana przez firmę chilijską. Oczywiście w Argentynie – jak przy wszystkich yerba mate – był to i jest nadal blend zbiorów pochodzących z plantacji w okolicach Misiones w Argentynie. Po przejęciu marki stał się to produkt całkowicie rodzimy.
Yerba mate Cruz de Malta: logo
Wokół maltańskiego krzyża będącego logo marki widnieje napis „con la misma calidad de siempre”, który oznacza, że od samego początku istnienia marki smak i jakość są takie same. Muszę powiedzieć, że rzeczywiście mate ta jest niezmiennie smaczna i niezmiennie popularna od lat. Choć, jeśli ktoś pija ją wystarczająco długo na pewno zauważył pewne zmiany w niej. Po pierwsze samo opakowanie i logo miało wiele postaci, nawet funkcjonujących równolegle, ostatnia zmiana wyglądu opakowań wiązała się też ze zmianą stylu samego suszu. Cruz de Malta stała się grubiej cięta i nieco lżejsza w smaku.

Yerba mate Cruz de Malta: czerwona najmocniejsza?
Wiele osób pamięta czerwoną Cruz de Malta, czyli wersję despalada, z której marka wycofała się pozostawiając jedynie regularną elaboradę, czyli mate z łodyżkami. Do dziś można usłyszeć głosy żalu związane ze zniknięciem z rynku „czerwonego krzyżyka”, choć minęła już prawie dekada odkąd jej nie ma. Trudno w takiej sytuacji porównać smak tej mate z tamtych czasów z tą dostępną dziś, bo nawet jeśli ktoś przechował do tej pory resztki przeterminowanej despalady, to z pewnością jest zwietrzała i niesmaczna. Bazować trzeba na wspomnieniach i to dość mglistych. Krótko mówiąc, wielu wiernych fanów tej marki twierdzi, że kiedyś była lepsza. Zapewne sporo zmieniło się od przejęcia marki przez firmę Molinos, sporo zmieniło się także w ostatnich latach. Niezmiennie jest jednak dobra i godna polecenia.
Yerba mate Cruz de Malta – smak
W obecnym katalogu produktów, poza zwykłą elaboradą, znajdziemy wersje z ziołami, herbatą, a także mate ekspresowa. Jeśli chodzi o smak i aromat to jest to yerba mate w mojej opinii bardzo dobra. Wyczuwa się roślinne i świeże nuty, jest stonowana, niezbyt palona i niezbyt cierpka, ma w sobie coś słodkiego i coś co przypomina zieloną herbatę. Nie jest szczególnie mocna ani szczególnie cierpliwa, osoby lubiące wielokrotnie zalewane liście powinny poszukać jednak innej marki. Ci, którzy przywykli do picia niewielu parzeń będą zadowoleni.
Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i równe łodyżki, niezbyt dużo pyłu – choć jest obecny, wszystkie składniki suszu są w doskonałej proporcji. Susz zdecydowanie prezentuje się klasycznie i po prostu ładnie.

Nie wiadomo skąd słynne i rozpoznawalne logo oraz nazwa wzięły się przy tej marce. Nie udało mi się znaleźć za wiele o historii tej jakże starej marki, ani o pochodzeniu krzyża maltańskiego, nie ma on za wiele wspólnego ani z Chile ani z Argentyną. Sam krzyż maltański jest symbolem cnót rycerskich. Może zainspirowało to ojców założycieli.
Z pewnością Cruz de Malta to smak, który musi poznać nie tylko miłośnik mate w stylu Argentyńskim, ale każdy miłośnik mate w ogóle.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test
Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]
lip
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]
1 Comments
mar
Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea
Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]
4 Comments
lis
Herbata zielona Shincha
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]
sie
Jak parzyć herbatę owocową?
Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest[...]
lip
Matchbata, Foks and Foka Matcha Gruszka i Limonka: test, opinie i przepis na Matcha Tonic
Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszymi opiniami dotyczącymi butelkowanej Matchy. Przedstawiamy również prosty przepis na[...]
cze
Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości
Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]
lis
Lassi z matchą
Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]
sie