Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca pył i łodyżki. Smakiem przypomina bardziej yerba mate z Paragwaju niż z Brazylii, zdecydowanie bardziej dymna i cierpka acz słabsza i mniej intensywna niż jej paragwajska kuzynka. Nie licząc wersji despalada. Pozbawiona patyczków mate jest mocniejsza choć trudniej się ją pije. Jedynie Argentyna produkuje ten typ mate.

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem
Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Jeśli chodzi o metodę picia i podawania mate po argentyńsku to tutaj spotykamy się z najbardziej klasyczną i powszechną wersją. Jeśli widzieliśmy gdzieś zdjęcie lub ilustrację mate to właśnie była to na pewno mate po argentyńsku. Podawana tradycyjnie w tykwie zwanej kalebasą z bombillą, zalana gorącą wodą. Lub w alternatywnej wersji naczynia, równie popularnej czyli w specjalnym kubeczku wykonanym z drewna pokrytego metalową blaszką. Drewno to powinno być ze świętego drzewa palo santo lub innego cenionego drewna. Najbardziej jednak argentyński widok to właśnie widok tykwy ze sterczącą z niego bombillą.

100 właściwości yerba mate, ostrokrzewu paragwajskiego
100 właściwości yerba mate, ostrokrzewu paragwajskiego

Co ciekawe ani brazylijska ani paragwajska mate nie uda się w naczyniach typowo argentyńskich. Zauważmy, że kalebasa, jako organiczny produkt narażony jest na rozwój różnych mikroorganizmów, które nie zawsze muszą być dla nas dobre i bezpieczne. Użycie gorącej wody dezynfekuje nieco naczynie i pozwala nam na bezpieczne picie. Jeśli chcielibyśmy pić tereré czyli paragwajską mate na zimno to rezygnujemy z dezynfekcji naczynia co wskazane nie jest. Podobnie trudno sobie wyobrazić przygotowanie brazylijskiego chimarao w tykwie, wąski wlot szalenie utrudnia utworzenie właściwego kopczyka mate, zaś bomba z reguły wcale się nie mieści do kalebasy, a jeśli się nawet zmieści zwykle swym ciężarem przeważa i wywraca naczynie.
Przy zaparzaniu mate argentyńskiej obowiązują te same zasady co do tej pory.

Działanie odchudzające yerba mate. Najlepsza yerba mate na odchudzanie, właściwości
Działanie odchudzające yerba mate. Najlepsza yerba mate na odchudzanie, właściwości

Przepis na typową mate po argentyńsku musiałby więc wyglądać dość prosto.

  • Naczynie z kalebasy lub drewniane napełnić suszem mate do pożądanego poziomu, zwykle ponad połowę objętości.
  • Umieścić bombillę w suszu możliwie głęboko, aż do dna. Najwygodniej to zrobić zsypując susz na ściankę naczynia przechylając je na bok i potrząsając.
  • Zalać susz gorącą wodą (nie wrzątkiem, optymalnie około 70-80 st. C) i odczekać parę minut by mate wpiła wodę i napęczniała umożliwiając picie bez zatykania bombilli.
  • Dolać wody uzupełniając ubytek „wypity” przez susz.
  • Pić dolewając gorącej wody z termosu wielokrotnie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz