Jaką mate piję się w Argentynie?
Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca pył i łodyżki. Smakiem przypomina bardziej yerba mate z Paragwaju niż z Brazylii, zdecydowanie bardziej dymna i cierpka acz słabsza i mniej intensywna niż jej paragwajska kuzynka. Nie licząc wersji despalada. Pozbawiona patyczków mate jest mocniejsza choć trudniej się ją pije. Jedynie Argentyna produkuje ten typ mate.
Metoda picia mate
Jeśli chodzi o metodę picia i podawania mate po argentyńsku to tutaj spotykamy się z najbardziej klasyczną i powszechną wersją. Jeśli widzieliśmy gdzieś zdjęcie lub ilustrację mate to właśnie była to na pewno mate po argentyńsku. Podawana tradycyjnie w tykwie zwanej kalebasą z bombillą, zalana gorącą wodą. Lub w alternatywnej wersji naczynia, równie popularnej czyli w specjalnym kubeczku wykonanym z drewna pokrytego metalową blaszką. Drewno to powinno być ze świętego drzewa palo santo lub innego cenionego drewna. Najbardziej jednak argentyński widok to właśnie widok tykwy ze sterczącą z niego bombillą.
Naczynia argentyńskie
Co ciekawe ani brazylijska ani paragwajska mate nie uda się w naczyniach typowo argentyńskich. Zauważmy, że kalebasa, jako organiczny produkt narażony jest na rozwój różnych mikroorganizmów, które nie zawsze muszą być dla nas dobre i bezpieczne. Użycie gorącej wody dezynfekuje nieco naczynie i pozwala nam na bezpieczne picie. Jeśli chcielibyśmy pić tereré czyli paragwajską mate na zimno to rezygnujemy z dezynfekcji naczynia co wskazane nie jest. Podobnie trudno sobie wyobrazić przygotowanie brazylijskiego chimarao w tykwie, wąski wlot szalenie utrudnia utworzenie właściwego kopczyka mate, zaś bomba z reguły wcale się nie mieści do kalebasy, a jeśli się nawet zmieści zwykle swym ciężarem przeważa i wywraca naczynie.
Przy zaparzaniu mate argentyńskiej obowiązują te same zasady co do tej pory.
Przepis na typową mate po argentyńsku
- Naczynie z kalebasy lub drewniane napełnić suszem mate do pożądanego poziomu, zwykle ponad połowę objętości.
- Umieścić bombillę w suszu możliwie głęboko, aż do dna. Najwygodniej to zrobić zsypując susz na ściankę naczynia przechylając je na bok i potrząsając.
- Zalać susz gorącą wodą (nie wrzątkiem, optymalnie około 70-80 st. C) i odczekać parę minut by mate wpiła wodę i napęczniała umożliwiając picie bez zatykania bombilli.
- Dolać wody uzupełniając ubytek „wypity” przez susz.
- Pić dolewając gorącej wody z termosu wielokrotnie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi
S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty
Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]
Pekoe, oznaczenie jakości herbaty
Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]
Tymbark Next Cytryna Limonka Zielona Herbata, opinie
"Cytryna Limonka" spodoba się tylko tym którzy zasmakowaliby w łączeniu rozpuszczalnej cytrynowej herbaty z kiepskim[...]
maj
Najdroższe herbaty na świecie. Najbardziej cenione herbaty świata
Może się wydawać, że herbata to napój codzienny i prozaiczny. Przy zakupie herbacianego suszu raczej[...]
gru
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado
Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]
paź