Załóż konto, zbieraj punkty i wymieniaj na zniżki w sklepie.

Co pewien czas pojawiają się doniesienia o rakotwórczym działaniu yerba mate. Każde nowe wyniki badań dowodzące rakotwórczych właściwości naparu z Ameryki Południowej falą zalewają portale internetowe powielane jako dobrze klikająca się „rewelacja”. Często w tego typu artykułach brakuje kontekstu.

Ponownie w różnych internetowych poradnikach związanych ze zdrowiem króluje nagłówek „yerba mate bardziej rakotwórcza niż papierosy”.

Czy możemy zaprzeczyć temu co się pisze? Nie do końca. Z całą pewnością nie czujemy się na siłach polemizować z wynikami badań laboratoriów i naukowców oraz naukowych publikacji. Chcemy jednak rzucić nieco innego światła na te, budzące niepokój, doniesienia.

Mówi się o najnowszych badaniach choć nie pojawiają się konkretne odniesienia. Udało nam się namierzyć prawdopodobne źródło zamieszania w postaci artykułu naukowego opublikowanego pod koniec stycznia bieżącego 2022 roku. Po raz kolejny badania skupiają się na wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych, czyli WWA (z angielskiego PAHs). Są to szkodliwe substancje powstałe w skutek niecałkowitego spalania substancji organicznej. Znaczne ilości tych substancji pochodzą z zanieczyszczenia powietrza. Nie biorąc pod uwagę osób palących, stwierdza się, że 99% przyswajanych przez człowieka WWA pochodzi z pożywienia. W dużej mierze spożywane są wraz z owocami i warzywami, na skórkach których gromadzą się zanieczyszczenia z powietrza. Powstają one jednak także w pożywieniu przetworzonym termicznie. Tworzą się na drodze ogrzewania substancji organicznej do temperatur w zakresie 350-700 st. C.

Nagromadzenie WWA stwierdzono w kawie i kakao, które poddane są procesowi palenia. Po za tym występują licznie w wyrobach mięsnych poddanych wędzeniu lub grillowaniu. Oto ilości jakie możemy znaleźć w kilku popularnych produktach spożywczych podane w mikrogramach na kg:

  • jabłka do 60,
  • kapusta do 40,
  • margaryna do 35 (wynika to z zanieczyszczenia surowca oraz obróbki),
  • płatki śniadaniowe do 16,
  • wyroby mięsne do 15,
  • wędzone ryby i mięso do 50,
  • grillowane mięso według niektórych źródeł nawet do 320.

W yerba mate stwierdzono ich obecność na poziomie maksymalnym do 30 mikrogramów na kilogram. Jest to spora ilość, nie da się tego przeoczyć i rzeczywiście podanie takich wyników bez porównania może przerażać. Ciekawostką jest fakt, że herbata może zawierać podobne nagromadzenie WWA.

Czy możemy zgodzić się z nagłówkami mówiącymi o tym, że yerba mate jest bardziej rakotwórcza z uwagi na zawartość WWA niż palenie papierosów?

Zdecydowanie nie. Dym papierosowy z jednego papierosa zawiera w zależności od marki nawet ponad 1 mikrogram WWA. Jeśli więc przygotowujemy swoją mate z około 20 g suszu to zakładając, że całe zawarte w niej szkodliwe substancje przedostaną się do naparu i wypijemy je, dostarczymy sobie około 0,6 mikrograma WWA, ciągle więc mniej niż w jednym papierosie, mniej też niż w małym kęsie grillowanego mięsa i w małym, nieumytym jabłku. Nawet poranna porcja płatków śniadaniowych jest bardziej rakotwórcza niż yerba.

Wypicie 200 ml yerba mate równie groźne jak wypalenie 100 papierosów?
Wypicie 200 ml yerba mate równie groźne jak wypalenie 100 papierosów?

Wiele artykułów powołuje się na fakt, że naukowcy dowodzą rakotwórczości gorących napojów spożywanych w temperaturze powyżej 65 st.C. Duży nacisk kładzie się też na częsty nawyk łączenia gorących napojów, nie tylko yerba mate, ale szczególnie kawy, z paleniem papierosów. Tutaj dochodzi już kwestia indywidualnych nawyków.

Picie gorącej herbaty powoduje raka przełyku? Przeczytaj nasz komentarz tutaj.

Na zakończenie dodajmy jeszcze, że zgodnie z rozporządzeniem komisji Unii Europejskiej dopuszczalna ilość WWA w suszonych ziołach nie może przekroczyć 50 mikrogramów na kilogram produktu. Zarówno zatem herbata jak i yerba mate mieszczą się w normie.

Pozostaje nam więc uspokoić wszystkich yerbiarzy, skala problemu jest niewielka, a całe zamieszanie to zwykłe wywoływanie burzy w szklance wody. Tym zaś, nadal niespokojnym możemy polecić szeroko dostępne i coraz częściej produkowane wersje bezdymne ich ulubionego napoju.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Książka Yerba mate w tydzień, autor: Rafał Przybylok
Książka Yerba mate w tydzień, autor: Rafał Przybylok

Po więcej zapraszamy do: Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in grilled meat Afsaneh Farhadian S. Jinap Faridah Abas Zaidul Islam Sakar, Polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked fish – a critical review Andrzej Stołyhwoa Zdzisław E.Sikorskib, Państwowa Inspekcja Sanitarna – Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne (WWA) jako szczególna grupa związków – budowa, właściwości, zagrożenia, Polycyclic aromatic hydrocarbons in foods: human exposure through the diet in Catalonia, Spain Gemma Falcó, Jose L Domingo, Juan M Llobet, Angel Teixidó, Conrad Casas, Lutz Müller, The Occurrence of 16 EPA PAHs in Food – A Review Zuzana Zelinkova a and Thomas Wenzl, Evaluation of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Dried Leaves of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) and Their Extraction into Infusions, María Victoria Panzl, Joseany M. S. Almeida, Marlin Pedrozo-Peñafiel, David Menchaca, Ricardo Q. Aucélio & Alejandra Rodríguez-Haralambides, EUROPEAN COMMISSION HEALTH and CONSUMER PROTECTION DIRECTORATE-GENERAL, Polycyclic Aromatic Hydrocarbons – Occurrence in foods, dietary exposure and health effects

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.