ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zapraszamy do wzięcia udziału w quizie na wiedzę o herbacie i naparach. Przygotowaliśmy dwadzieścia pytań, a do każdego do wyboru 3 odpowiedzi. Sprawdź, jak dużo wiesz o herbacie.

1. Wskaż proces produkcji najlepiej opisujący niearomatyzowaną białą herbatę.
a) Zbiór, rolowanie, suszenie
b) Zbiór, parowanie, suszenie
c) Zbiór, suszenie

2. Czyją ulubioną herbatą była wędzona czarna Lapsang Souchong?
a) T. Roosevelta
b) J.F. Kennedy’ego
c) W. Churchilla

3. W których krajach rośnie yerba mate?
a) Paragwaj, Brazylia, Argentyna, Kolumbia
b) Paragwaj, Brazylia, Argentyna, Urugwaj
c) Paragwaj, Argentyna, Peru

4. Ile wyróżniamy podstawowych kolorów herbaty?
a) 6
b) 5
c) 7

5. Skąd historycznie pochodzi roślina herbaty?
a) Z Afryki
b) Z południowej Azji
c) Z północnej Azji

6. Jak nazywa się herbata, z której robi się sproszkowaną zieloną herbatę Matcha?
a) Sencha
b) Bancha
c) Tencha

7. Ceylon słynie z uprawy herbaty. Co początkowo chciano tam uprawiać?
a) Kawę
b) Kakao
c) Herbata była uprawiana na Ceylonie jako pierwsza

8. Która koreańska zielona herbata pochodzi z najwcześniejszego zbioru?
a) Daejak
b) Sejak
c) Woojeon

9. W jaki sposób należy parzyć herbatę, aby zawierała najwięcej kofeiny?
a) Parzyć długo z małej dozy
b) Parzyć krótko z małej dozy
c) Parzyć krótko z dużej dozy

10. Kiedy po raz pierwszy pojawiła się herbata ekspresowa?
a) Koniec XX wieku
b) Początek XX wieku
c) Początek XXI wieku

11. W których krajach nie uprawia się herbaty?
a) Maroko, Armenia, Egipt
b) Szkocja, Brazylia, Stany Zjednoczone Ameryki
c) Szkocja, Brazylia, Nepal

12. Czym różnią się angielskie herbaty: English Breakfast i English Afternoon?
a) English Afternoon to delikatniejsza herbata, zawiera mniej kofeiny
b) English Breakfast nie zawiera czarnej herbaty, w przeciwieństwie do English Afternoon
c) Obie herbaty są takie same, English Afternoon to English Breakfast pita o innej porze dnia

13. Kiedy najbezpieczniej dla zdrowia dodawać cytrynę do herbaty?
a) W trakcie parzenia, a następnie szybko ją wyciągać
b) Umytą cytrynę można dodawać do herbaty w dowolnym momencie
c) Po oddzieleniu liści herbaty od naparu

14. Jak nazywa się popularnie czerwoną herbatę?
a) Zabójca witamin
b) Zabójca tłuszczu
c) Przyjaciel białka

15. Jak tradycyjnie w Chinach dziękuje się za podanie herbaty?
a) Skina się głową
b) Stuka się dwoma palcami w stół
c) Łapie się lewą ręką za prawe ucho

16. Oolong to herbata pół-fermentowana, dlatego plasuje się pomiędzy herbatami:
a) Czarną i zieloną
b) Czarną i czerwoną
c) Zieloną i białą

17. Jak najefektywniej obniżyć temperaturę wody do parzenia zielonej herbaty?
a) Dmuchać do naczynia
b) Przelać wodę dwa razy do dwóch niewygrzanych naczyń
c) Poczekać 3 minuty od zagotowania

18. Czym różni się herbata bezkofeinowa od zwyczajnej?
a) Powstaje z tej samej rośliny, a następnie poddawana jest procesom usuwającym kofeinę z liści
b) To inna odmiana herbaty, która nie zawiera kofeiny
c) To inna odmiana herbaty, której co drugi listek nie zawiera kofeiny

19. Jak zaparzyć herbatę, która okazała się podczas poprzedniego parzenia gorzka i taninowa?
a) Zmniejszyć dozę i wydłużyć czas parzenia
b) Zmniejszyć dozę i zwiększyć temperaturę wody
c) Zwiększyć dozę i skrócić czas parzenia

20. Wymień oznaczenia liści herbaty w kolejności od najwyższego do najniższego na roślinie.
a) Tip, Orange Pekoe, Pekoe, Souchong, Pure Souchong
b) Tip, Pekoe, Orange Pekoe, Pure Souchong, Souchong
c) Tip, Orange Pekoe, Pekoe, Pure Souchong, Souchong

Poprawne odpowiedzi: 1.c, 2.c, 3.b, 4.a, 5.b, 6.c, 7.a, 8.c, 9.c, 10.b, 11.a, 12.a, 13.c, 14.b, 15.b, 16.a, 17.b, 18.a, 19.c, 20.c

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Mleczny Oolong opinie

Mleczny Oolong to bardzo wyjątkowo aromatyzowana herbata. Nie ma tutaj żadnych dodatków, aromatów i innych.[...]

I wtedy piję herbatę

Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]

1 Comments

Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie

Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]

Herbata na prezent. Co wybrać?

Jeśli mamy do czynienia z kimś, kto pija herbaty aromatyzowane i uda nam się ustalić[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Jaka herbata na ból głowy

Ból głowy może dotykać nas w różnych sytuacjach i mieć różne przyczyny. Może to być[...]

Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?

W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]

2 Comments

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.