Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem nie mamy do czynienia z techniką parzenia powielającą znane już rozwiązania, lecz z zupełnie nowym podejściem w temacie technik alternatywnych. Sprzęt wyglądem zbliżony do Aeropressu, różni się jednak od niego diametralnie, a napar uzyskany tą metodą przypomina kawy przygotowane techniką przelewową.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Techniczny opis urządzenia
Delter coffee press składa się z pięciu precyzyjnie dopasowanych elementów, wykonanych z tworzywa i sylikonu. Opisując urządzenie od dołu, w skład wchodzi:
-
Sitko – nakręcana nakładka o licznych trójkątnych otworach, która służy do podtrzymywania papierowego filtra. Łączenie z główną komorą parzenia dodatkowo uszczelnione sylikonowym pierścieniem.
-
Dysk/deszczownica – sylikonowy mobilny dysk wkładany do cylindra. Posiada 19 otworów naciętych na krzyż, co umożliwia utrzymywanie wody ponad powierzchnią kawy, gdy tłok znajduje się w pozycji statycznej oraz rozwarcie ich podczas przeciskania tłoka.
-
Cylinder – plastikowy walec, w którym zamontowany dysk pozwala otrzymać przestrzeń górną, w której znajdzie się woda i dolną, do której wsypujemy kawę. Wewnętrzna ścianka cylindra rozszerza się ku górze, dzięki czemu wyciągany tłok traci szczelność i przepuszcza kolejną partię wody.
-
Tłok – element wykonany z tworzywa zwieńczony sylikonową uszczelką.
-
Zatyczka tłoka – sylikonowa miarka do odmierzania kawy oraz zaślepka otworu tłoka chroniąca napierającą dłoń przed poparzeniem parą wodną.
Sposób działania Delter Coffee Press
Złożone w całości urządzenie obraca się “do góry nogami”. Po odkręceniu sitka ukarze nam się niewielka przestrzeń o wysokości 3 cm wydzielona z cylindra przez deszczownicę. Jest to miejsce przeznaczone na zmieloną kawę (maksymalnie 30g). Do sitka wkłada się przelany wrzątkiem filtr, całość ponownie skręca i po odwróceniu do pozycji startowej umieszcza się na naczyniu, do którego ma trafić gotowy napar. Wciśnięty w cylinder tłok pozostanie w tej pozycji aż do nalania wody, ponieważ znajduje się w nim kilka otworów, które umożliwiają stopniowe uwalnianie jej przy każdorazowym przeciągnięciu tłoka do połowy urządzenia. Ściągnięcie zatyczki odsłoni otwór w tłoku, do którego nalewamy pożądaną ilość wody – w tej fazie nie ma ona jeszcze kontaktu z kawą.
Chcąc rozpocząć ekstrakcję podnosimy tłok, zwalniając znajdującą się nad nim wodę tuż nad deszczownicę, naciskając przeciskamy wodę w formie cieniutkich strumieni do przestrzeni, w której znajduje się kawa, a następnie do naczynia pod całym urządzeniem. Technika pozwala na precyzyjne dozowanie wody w kolejnych etapach zaparzania, a co najważniejsze, na uzupełnienie urządzenia kolejną porcją wody, co umożliwia podwojenie ilości przygotowanego naparu.
Zalety Delter Coffee Press
Niewątpliwą zaletą urządzenia jest możliwość przygotowania na raz do 0,5l kawy, co jest idealną ilością, aby podzielić się naparem z drugą osobą. Urządzenie jest wykonane z niezwykłą precyzją, a design mimo skomplikowanej formy wydaje się bronić, powielając w kształcie poszczególnych elementów trójkątny kształt czwartej litery greckiego alfabetu. Każdy z elementów można zdemontować, dzięki czemu nie ma problemów z ich dokładnym wyczyszczeniem. Technika nastrzykiwania kawy wodą przypomina sposób parzenia kawy w ekspresach ciśnieniowych, a jednak dotychczas nie miała swojego przedstawiciela w świecie akcesoriów do metod alternatywnych. Pozwala to na otwarcie kolejnych ścieżek i eksperymentów zbliżających nas do osiągnięcia idealnej kawy.
Wady Delter Coffee Press
Urządzenie bardzo angażuje użytkownika, od którego wymaga ciągłego wywierania ciśnienia na tłok lub podnoszenia go, celem dostarczenia kolejnej porcji wody. Sporym problemem jest komplikowanie procesu zaparzenia i brak świadomości, co dzieje się z drobinami kawy w trakcie przeciskania. Aby osiągnąć powtarzalność w tej metodzie, wymagana jest bardzo duża precyzja i odpowiedni czas wykonywanych ruchów, ponieważ mocniejsze lub słabsze naciskanie tłoka powoduje znaczne różnice w przepływie wody, od delikatnego kapania po strumienie silnie ingerujące w powierzchnię kawy. Jest to zatem sprzęt dla osób z większym doświadczeniem w parzeniu kawy, lubiących eksperymenty, cierpliwych.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
88 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
33 Produkty
Przeczytaj również
Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu
Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]
cze
Herbata na przeziębienie
Dodatek miodu i cytryny także ma liczne, udowodnione badaniami, korzystne właściwości w przypadku przeziębienia. Miód[...]
lis
Koronawirus z Wuhan (2019-nCoV) a herbata. Czy herbata jest bezpieczna?
Przez ostatnie tygodnie media żyją nowym groźnym wirusem, który pojawił się w Wuhan (Chiny). Obecnie[...]
1 Comment
sty
Herbata wyprodukowana w Szkocji
W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]
cze
Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?
Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]
sie
Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong
Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]
lis
Yerba mate sin palo
Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie[...]
Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę
Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]
cze