Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem nie mamy do czynienia z techniką parzenia powielającą znane już rozwiązania, lecz z zupełnie nowym podejściem w temacie technik alternatywnych. Sprzęt wyglądem zbliżony do Aeropressu, różni się jednak od niego diametralnie, a napar uzyskany tą metodą przypomina kawy przygotowane techniką przelewową.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Techniczny opis urządzenia
Delter coffee press składa się z pięciu precyzyjnie dopasowanych elementów, wykonanych z tworzywa i sylikonu. Opisując urządzenie od dołu, w skład wchodzi:
-
Sitko – nakręcana nakładka o licznych trójkątnych otworach, która służy do podtrzymywania papierowego filtra. Łączenie z główną komorą parzenia dodatkowo uszczelnione sylikonowym pierścieniem.
-
Dysk/deszczownica – sylikonowy mobilny dysk wkładany do cylindra. Posiada 19 otworów naciętych na krzyż, co umożliwia utrzymywanie wody ponad powierzchnią kawy, gdy tłok znajduje się w pozycji statycznej oraz rozwarcie ich podczas przeciskania tłoka.
-
Cylinder – plastikowy walec, w którym zamontowany dysk pozwala otrzymać przestrzeń górną, w której znajdzie się woda i dolną, do której wsypujemy kawę. Wewnętrzna ścianka cylindra rozszerza się ku górze, dzięki czemu wyciągany tłok traci szczelność i przepuszcza kolejną partię wody.
-
Tłok – element wykonany z tworzywa zwieńczony sylikonową uszczelką.
-
Zatyczka tłoka – sylikonowa miarka do odmierzania kawy oraz zaślepka otworu tłoka chroniąca napierającą dłoń przed poparzeniem parą wodną.
Sposób działania Delter Coffee Press
Złożone w całości urządzenie obraca się “do góry nogami”. Po odkręceniu sitka ukarze nam się niewielka przestrzeń o wysokości 3 cm wydzielona z cylindra przez deszczownicę. Jest to miejsce przeznaczone na zmieloną kawę (maksymalnie 30g). Do sitka wkłada się przelany wrzątkiem filtr, całość ponownie skręca i po odwróceniu do pozycji startowej umieszcza się na naczyniu, do którego ma trafić gotowy napar. Wciśnięty w cylinder tłok pozostanie w tej pozycji aż do nalania wody, ponieważ znajduje się w nim kilka otworów, które umożliwiają stopniowe uwalnianie jej przy każdorazowym przeciągnięciu tłoka do połowy urządzenia. Ściągnięcie zatyczki odsłoni otwór w tłoku, do którego nalewamy pożądaną ilość wody – w tej fazie nie ma ona jeszcze kontaktu z kawą.
Chcąc rozpocząć ekstrakcję podnosimy tłok, zwalniając znajdującą się nad nim wodę tuż nad deszczownicę, naciskając przeciskamy wodę w formie cieniutkich strumieni do przestrzeni, w której znajduje się kawa, a następnie do naczynia pod całym urządzeniem. Technika pozwala na precyzyjne dozowanie wody w kolejnych etapach zaparzania, a co najważniejsze, na uzupełnienie urządzenia kolejną porcją wody, co umożliwia podwojenie ilości przygotowanego naparu.
Zalety Delter Coffee Press
Niewątpliwą zaletą urządzenia jest możliwość przygotowania na raz do 0,5l kawy, co jest idealną ilością, aby podzielić się naparem z drugą osobą. Urządzenie jest wykonane z niezwykłą precyzją, a design mimo skomplikowanej formy wydaje się bronić, powielając w kształcie poszczególnych elementów trójkątny kształt czwartej litery greckiego alfabetu. Każdy z elementów można zdemontować, dzięki czemu nie ma problemów z ich dokładnym wyczyszczeniem. Technika nastrzykiwania kawy wodą przypomina sposób parzenia kawy w ekspresach ciśnieniowych, a jednak dotychczas nie miała swojego przedstawiciela w świecie akcesoriów do metod alternatywnych. Pozwala to na otwarcie kolejnych ścieżek i eksperymentów zbliżających nas do osiągnięcia idealnej kawy.
Wady Delter Coffee Press
Urządzenie bardzo angażuje użytkownika, od którego wymaga ciągłego wywierania ciśnienia na tłok lub podnoszenia go, celem dostarczenia kolejnej porcji wody. Sporym problemem jest komplikowanie procesu zaparzenia i brak świadomości, co dzieje się z drobinami kawy w trakcie przeciskania. Aby osiągnąć powtarzalność w tej metodzie, wymagana jest bardzo duża precyzja i odpowiedni czas wykonywanych ruchów, ponieważ mocniejsze lub słabsze naciskanie tłoka powoduje znaczne różnice w przepływie wody, od delikatnego kapania po strumienie silnie ingerujące w powierzchnię kawy. Jest to zatem sprzęt dla osób z większym doświadczeniem w parzeniu kawy, lubiących eksperymenty, cierpliwych.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
185 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
12 prostych przepisów na mrożoną herbatę
Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata[...]
1 Comments
lip
Co to jest Blue Matcha. Niebieska matcha – właściwości, opinie
Herbata mielona to coś, co kojarzy nam się niezmiennie z Japonią i tamtejszą kulturą herbacianą. Jest[...]
kwi
Herbata Hampstead Darjeeling Organic Fair Trade test, opinie
Napar z Hampstead Darjeeling Organic jest czerwono-brązowy. Zapach - przyjemny lekko kwiatowy, ale daleko mi[...]
maj
Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking
Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]
maj
Czy powinno się pić herbatę rano?
Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie[...]
lut
Matero: Yerba Mate
Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]
lip
6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty
W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]
kwi
Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady
Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]
mar