Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Porady

Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach

Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających konkretne gatunki herbat. Przy herbatach o całych liściach spotkać możemy następujące typy. GT Golden Tips Złociste pączki herbaty nie mające walorów smakowych używane są głównie do polepszania optycznego wyglądu mieszanek. Główne miejsca produkcji to plantacje Assam i Darjeeling. SFTGFOP 1   Special Fine […]

Oznaczenie zbiorów herbaty

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty. FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zwłaszcza znane są herbaty Darjeeling z tego zbioru cenione za delikatny kwiatowy aromat. SF Second Flush Herbata z drugiego zbioru odbywającego się na przełomie maja i czerwca. Inbetween Niezbyt ceniony zbiór pośredni, który […]

Oznaczenie procesów jakim poddano liście

Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście. B Broken herbata której liście zostały połamane F Fannings miał i odsiew (co prawda nie można pomylić herbat typu fannings i flowery ale w celu uniknięcia nieporozumień zwykle używa się całego słowa fanning zamiast skrótu literowego F) M Mixed mieszanka różnych typów herbaty […]

Oznaczenie liści herbaty

Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące o jej jakości. Tajemnicze kody oznaczają nie tylko który z kolei listek na gałązce został użyty do produkcji danego suszu czy procesy jakim została herbata poddana w czasie produkcji ale również porę roku w jakiej odbył się zbiór. Warto sobie zatem przybliżyć znaczenia poszczególnych symboli aby […]

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka?

1. Gotujemy jajka na twardo
2. Za pomocą łyżki delikatnie tłuczemy skorupki
3. Parzymy mocny napar z czerwonej herbaty (lub np. czarnej)
4. Wkładamy obtłuczone jajka do naparu i pozostawiamy najlepiej na całą noc

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle są to elementy, które nie są cenione w herbacie. Zawsze herbata liściasta jest liściasta, a nie „paczyczasta” jak ta.

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się o 3 fazach wrzenia wody. Jaka faza jest najlepsza do parzenia herbaty? Napięcie powierzchniowe wody ma znaczenie, pokazujemy jak należy je sprawdzać.

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu odcinków odpowiadamy na Wasze pytania.

Wpływ herbaty na zdrowie i urodę

Wpływ herbaty na zdrowie i urodę

Jak pozytywnie herbata może wpływać na nasze zdrowie i urodę? Jak zrobić naturalne maseczki do twarzy, toniki do skóry i inne. Herbata dla zdrowia i urody!

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć zieloną herbatę za pomocą dwóch kubków i sitka, ale także jak wychłodzić wodę, żeby miała odpowiednią temperaturę.

Jak przygotować tykwę, kalebasę do Yerba Mate, Currado

Jak przygotować tykwę, kalebasę, do Yerba Mate: Currado

Currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba zwrócić uwagę na naturalną gąbkę, która wyścioła owoc w środku. Żeby się jej pozbyć potrzebujemy fusy z Yerby.

Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady

Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z nich to picie herbaty he cha czyli przygotowanie naparu do wypicia w większej ilości, który ma przede wszystkim ugasić pragnienie. Do tego używa się czajnika chahaj.