Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Porady

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom zabrakło kolorów, inni twierdzą, że ma żółty napar, jeszcze inni, że ma żółte liście… wszystko razem i zarazem nic.

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty

Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego, który można otrzymać na dwa sposoby, przez: macerację (zalany surowiec rozpuszczalnikiem) i perkulację (surowiec na sicie prze które kapie powoli rozpuszczalnik).

Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)

Biała Herbata: jak poprawnie parzyć białą herbatę, właściwości (2/2)

Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a najdroższy gatunek w danym rodzaju. Stąd porządna zielona może być droższa od białej, ale również biała może być droższa od czarnej — zasady nie ma. Herbata biała jest ceniona ze względu na swoje własności zdrowotne.

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się ja na całym świecie. Stewia służy do słodzenia Yerba Mate.

Oznaczenie miału i pyłu herbacianego

Oznaczenia miału herbacianego. FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote tipsy. Produkowana głównie na Cejlonie z upraw nizinnych. BOPF Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata produkowana na Cejlonie, w Indonezji, Południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. W Indonezji Sporządzana z dodatkiem małych i miękkich listków często nosi oznaczenie BOP fine […]

Oznaczenie herbat łamanych

Oznaczenia dotyczą herbat łamanych. TGFBOP 1 Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata drobno połamana (pocięta) pochodząca z plantacji w Assam i Darjeeling. Zawiera dużo złotych tipsów. Jest to herbata wysokiej jakości łamana. GFBOP 1 Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata najwyższej jakości z plantacji w Assam i Kenii. Połamana niejednorodnie z niewielką […]

Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach

Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających konkretne gatunki herbat. Przy herbatach o całych liściach spotkać możemy następujące typy. GT Golden Tips Złociste pączki herbaty nie mające walorów smakowych używane są głównie do polepszania optycznego wyglądu mieszanek. Główne miejsca produkcji to plantacje Assam i Darjeeling. SFTGFOP 1   Special Fine […]

Oznaczenie zbiorów herbaty

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty. FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zwłaszcza znane są herbaty Darjeeling z tego zbioru cenione za delikatny kwiatowy aromat. SF Second Flush Herbata z drugiego zbioru odbywającego się na przełomie maja i czerwca. Inbetween Niezbyt ceniony zbiór pośredni, który […]

Oznaczenie procesów jakim poddano liście

Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście. B Broken herbata której liście zostały połamane F Fannings miał i odsiew (co prawda nie można pomylić herbat typu fannings i flowery ale w celu uniknięcia nieporozumień zwykle używa się całego słowa fanning zamiast skrótu literowego F) M Mixed mieszanka różnych typów herbaty […]

Oznaczenie liści herbaty

Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące o jej jakości. Tajemnicze kody oznaczają nie tylko który z kolei listek na gałązce został użyty do produkcji danego suszu czy procesy jakim została herbata poddana w czasie produkcji ale również porę roku w jakiej odbył się zbiór. Warto sobie zatem przybliżyć znaczenia poszczególnych symboli aby […]

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka?

1. Gotujemy jajka na twardo
2. Za pomocą łyżki delikatnie tłuczemy skorupki
3. Parzymy mocny napar z czerwonej herbaty (lub np. czarnej)
4. Wkładamy obtłuczone jajka do naparu i pozostawiamy najlepiej na całą noc

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle są to elementy, które nie są cenione w herbacie. Zawsze herbata liściasta jest liściasta, a nie „paczyczasta” jak ta.

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się o 3 fazach wrzenia wody. Jaka faza jest najlepsza do parzenia herbaty? Napięcie powierzchniowe wody ma znaczenie, pokazujemy jak należy je sprawdzać.

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu odcinków odpowiadamy na Wasze pytania.