ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata w Korei pojawiła się według legendy już w I w naszej ery. Duży na nią wpływ mieli Chińczycy oraz ich sposób uprawy, obróbki oraz parzenia i picia herbacianych liści.

Herbata prasowana w Korei

W pierwszym tysiącleciu naszej ery w Chinach rozwinęła się technika produkowania herbaty prasowanej w różnego rodzaju tabliczki, które to później należało podprażyć w ogniu i rozkruszyć, a następnie zalać wodą i ubić bambusową trzepaczką. W Korei pojawił się podobny sposób przygotowywania herbaty, choć przyznać trzeba, że dziś zupełnie już zaginął i jedynie rekonstruktorzy i pasjonaci zajmują się jeszcze wytwarzaniem słynnej ddok cha.

Duży wpływ na taka sytuację miała okupacja japońska, która przywróciła, co prawda, zainteresowanie herbatą, lecz zupełnie już zatarła chińskie ślady kultury herbacianej. Ddok cha to Koreański odpowiednik herbaty prasowanej w Chinach, lecz nie do końca podobny do swego oryginału. Samo słowo ma przypominać dźwięk ubijania herbaty za pomocą drewnianych narzędzi.

Rodzaje ddok cha

Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje ddok cha. Pierwszy na wzór chińskich Pu-Erhów prasowany jest w duże ciastka zawierające nierozdrobnione liście, mniejsza forma ma przypominać monety wieszane w Chinach na sznurku. Takie ciastko jest dużo mniejsze, ma dziurkę w środku oraz przygotowane jest z liści roztartych na pastę. Aby przygotować swoją własną ddok cha musimy wybrać herbatę, najlepiej zieloną herbatę koreańską ponieważ nie mamy dostępu do świeżych liści prosto z krzewu.

Prasowana koreańska herbata ddok cha - liście herbaty
Prasowana koreańska herbata ddok cha – liście herbaty

Przygotowanie herbaty ddok cha

Wybieramy herbatę zieloną Daejak, ponieważ ma duże i piękne liście. Sama nazwa oznacza herbatę o wielkich liściach. Związane jest to z tym, że herbata ta pochodzi z późniejszego zbioru gdy liście są już dojrzałe i duże. Jej smak przywodzi na myśl miód wielokwiatowy, z nutą kukurydzy.

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i użyć fusów, można je zamrozić lub sparować w bambusowym parniku lub zwyczajnie w sitku nad garnkiem z wrzątkiem.

Prasowana koreańska herbata ddok cha - formowanie herbaty
Prasowana koreańska herbata ddok cha – formowanie herbaty

Tak zmiękczone liście rozbija się i uciera w moździerzu, aż przypominać będą lepką pastę. Pozostaje już tylko nadać kształt i wysuszyć nasze liście. Użyć można różnego rodzaju foremek. Polecam zastosować jako formę jednorazowe kubki do napojów ponieważ łatwiej wydostać z nich herbatę rozcinając kubek. Po zrobieniu dziurki i wysuszeniu ddok cha jest gotowa. Może posłużyć jako prezent lub ozdoba. Można także ją zaparzyć lecz oryginalnie powinna poleżeć kilka lat jak herbata czerwona by nabrać nowych walorów smakowych.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]

3 Comments

Herbata z mlekiem i kakao, przepis

Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]

Yerba mate Lord Nelson z maliną i żurawiną, ananasem, trawą cytryną (Lidl) opinie i test

Przetestowaliśmy yerba mate sypaną, którą można znaleźć w Lidlu. W teście znalazły się: yerba mate[...]

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą

Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot.[...]

Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate

Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo prosty.[...]

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]

Herbata w Japonii

Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.