ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata z różą – właściwości, zastosowanie i historia różanych naparów

Róża to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kwiatów na świecie. Znana od czasów starożytnych, wykorzystywana była jako ozdoba, lek oraz źródło zapachu. Woda różana służyła do rytualnych obmyć świątyń, a same kwiaty pojawiały się w mitologiach, symbolizując miłość, piękno, a czasem i śmierć.

Choć róże rosną także w Europie, największe bogactwo ich gatunków występuje w Azji i na Bliskim Wschodzie – tam też znajdują szerokie zastosowanie kulinarne.

Zastosowanie róży w kuchni i naparach

Róża to nie tylko dekoracja – to także składnik wielu potraw i napojów. Wykorzystuje się ją w postaci suszonych płatków, jako aromatyczną wodę różaną, a także w przetworach takich jak konfitury. W Chinach popularny jest deser z ryżu i płatków róży, a w Europie płatki te trafiają często do herbat. Ich intensywny, kwiatowy aromat doskonale komponuje się zarówno z herbatą czarną, jak i zieloną.


Herbata ziołowa irańska róża suszona 30g

Herbata ziołowa irańska róża suszona 30g

Róża w herbacie – tradycja i historia

Pierwsze wzmianki o parzeniu herbaty z różą pochodzą z Chin, z czasów dynastii Tang (sprzed X wieku). Z czasem różane płatki zaczęto łączyć także z herbatą czarną, tworząc niezwykle aromatyczne mieszanki. Chińska tradycja dodawania kwiatów do herbaty obejmuje również jaśmin, chryzantemę, lotos czy osmantus – a róża do dziś pozostaje jednym z najchętniej wykorzystywanych kwiatów.

Właściwości zdrowotne herbaty z różą

Parzenie płatków róży lub ich dodatek do klasycznych herbat może pozytywnie wpłynąć na organizm. Do najczęściej wymienianych korzyści należą:

  • działanie przeciwzapalne,
  • obniżenie poziomu stresu i poprawa nastroju,
  • łagodzenie dolegliwości menstruacyjnych,
  • wysoka zawartość antyoksydantów – porównywalna z zieloną herbatą,
  • wsparcie w walce z objawami alergii.


Herbata czarna z różą 50g

Herbata czarna z różą 50g

Herbata z różą to doskonały wybór nie tylko ze względu na zapach i smak, ale także ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne. Warto wypróbować zarówno czyste płatki róży, jak i gotowe mieszanki – zwłaszcza w okresach stresu, napięcia czy spadku nastroju.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?

W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]

Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?

Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]

Herbaciarnia Czarka Kraków

Herbaciarnia Czarka Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 422 93 82, 606 97 25 34, adres:[...]

Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]

2 Comments

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Herbata czarna Lapsang Souchong

Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.