Co roku pojawiają się na rynku nowe publikacje o herbacie wydane w różnych językach oraz tłumaczone z różnych języków. Aby nieco łatwiej było nam wybrać literaturę herbacianą do poduszki, warto uświadomić sobie, że wiele pozycji poświeconych herbacianemu naparowi traktuje szczegółowo o pewnym wybranym wątku ze świata herbaty, a inne mają charakter ogólny. To lektura tych ostatnich dostarcza nam sporo wiedzy o herbacie, lecz przeczytawszy jedną czy dwie pozycje zaczynamy mieć wrażenie, że potrzeba nam czegoś więcej, że chcemy zagłębić się w konkretne aspekty herbaty i poszukać książek bardziej ukierunkowanych.
Polecane książki o herbacie w języku polskim
Chciałbym zatem polecić kilkanaście książek herbacianych ze swojej podręcznej biblioteczki, które zapadły mi szczególnie w pamięci i do których wracam. Będą to książki wydane w języku polskim.
Ogólnie o herbacie traktuje wiele pozycji, lecz szybko zorientujemy się, że wiele z tych książek w połowie zajmują przepisy na herbaty. Jeśli tego szukamy, warto sięgnąć po „Herbatę” Małgorzaty Caprari lub po „Herbata 100 przepisów” Mary Ward.
Książki o herbacie z wiedzą ogólną
Jeżeli herbaciane przepisy mniej nas interesują, ponieważ szukamy wiedzy ogólnej, wtedy polecam „Flirt herbaty z medycyną” Iwony Wawer i Renaty Zawadzkiej oraz „Herbata eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia” wydanej przez Świat Książki. Doskonałą pozycją będzie także „Królestwo Herbaty przewodnik dla konesera” Jane Petigrew, której – na marginesie mówiąc – „World of Tea” uważam za najkompletniejszy przewodnik po regionach herbacianych jaki czytałem, jednak nie doczekał się jeszcze polskiego przekładu.
Książki o zdrowotnych właściwościach herbat
Dla osób pijących herbatę dla zdrowia warto polecić „Leczenie herbatą naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej” Lin Qianliang i Chen Xiaoyi, a także „Ekstrakt z zielonej herbaty lecznicza siła polifenoli” Anny Cieślińskiej, Macieja Kamińskiego i Alicji Lucińskiej.
Historia herbaty – najciekawsze książki
Ciekawych historii herbaty na naszych ziemiach, zainteresują książki Kordiana Tarasiewicza, dobrą pozycją są „Przygody z kawą i herbatą anegdoty wydarzenia”.
Herbata azjatycka
Pozycje skupiające się na herbacie w Azji to przede wszystkim „Zapiski o herbacie” Roberta Tomczyka i „Powieki Bodhidharmy” Przemysława Trzeciaka. Ta ostatnia dostarczy nam także obszernego, wręcz akademickiego rysu historycznego i kulturowego wraz z bogatymi ilustracjami zabytków muzealnych.
Herbata chińska
Dla tych, którzy skupiają się na Chinach warto polecić „Tao chińskiej herbaty” Ling Yun oraz „Historię chińskiej herbaty” Wu Shaohui. Ponadto bardzo ciekawa jest lektura książki „Chiny imperium herbaty” którą napisał Remy Horn Jakubowski relacjonując podróż po Chinach.
Herbata japońska
Dla miłośników Japonii, tamtejszej kultury herbacianej i jej ceremonii nieodzowną pozycją będzie „Księga herbaty” Okakuro Kakuzō, która niedawno doczekała się nowego tłumaczenia. Dużo dowiemy się także z „Ichigo Ichie wchodząc na drogę herbaty” Aleksandy Görlich.
Jest to zapewne zaledwie wierzchołek góry lodowej wśród książek poświęconych herbacie. Lektura tych pozycji pozwoli zapewne nabrać wielostronnego spojrzenia na herbatę i spędzić dobrze i rozwijająco chwile przy czarce lub przy całym czajniku.
Od wydawcy: Jako, że autorem powyższego tekstu jest Rafał Przybylok, któremu wrodzona skromność nie pozwala na polecenie książki jego autorstwa, pozostaje mi tylko dopisać jeszcze jedną pozycję do kompletu: „Czajnikowy.pl dobra herbata” Rafała Przybyloka, wydana nakładem Naszej Księgarni.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
185 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie
Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]
1 Comments
maj
Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy
Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]
lut
Skąd pochodzi herbata?
Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]
wrz
Parzenie Yerba Mate
Jak poprawnie parzyć Yerba Mate? Czy trzeba trzymać się sztywnych zasad rytualnego parzenia? Z tego[...]
wrz
Jak zrobić indyjską cola masala – przepis
Jak zrobić indyjski orzeźwiający napój coca-cola masala chai? To bardzo proste! Czym jest masala? To[...]
sie
Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?
Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]
sie
Herbata Honeybush, parzenie, właściwości
Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]
lut
Temperatura parzenia herbaty a właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości?
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu[...]
cze