Kawa w ciąży
Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować umiar i nie przekraczać dawki 200 mg kofeiny dziennie, co odpowiada dwóm filiżankom kawy.
Kawa wypłukuje magnez
Wbrew powszechnej opinii producentów suplementów diety, kawa jest cennym źródłem magnezu w organizmie. Wszelkie badania skupiają jedynie uwagę na tym, że spożycie kofeiny powoduje zwiększone wydalenie Mg, nie zauważając faktu, że kawa sama w sobie jest cennym źródłem tego pierwiastka i w rezultacie bilans wychodzi na plus. A więc kawa jest cennym źródłem tego pierwiastka.

Kawa dla dzieci
Biorąc pod uwagę, nasze przyzwolenie na spożywanie przez dzieci czekolady, napojów gazowanych czy herbaty, można uznać, że jest to kwestia czysto kulturowa – dzieci w krajach Ameryki Południowej, kawę mają wpisaną w codzienną dietę.
Espresso takie mocne
Espresso przedstawiane jest zwykle jako duża dawka kofeiny, podczas gdy kubek czarnej kawy ma jej 4 razy więcej. jeśli zatem potrzebujemy pobudzenia, lepiej sięgnąć po dużą czarną kawę.

Kwasowość w kawie
Kwasowość przez wielu utożsamiana jest z kawą słabej jakości, podczas gdy właśnie kwasowość i naturalna słodycz, jest prawdziwym smakiem kawy, która przecież jest owocem! Brak kwasowości świadczy o tym, że producent bał się wypalić kawę jaśniej, aby nie wyszły na wierzch defekty słabej jakości ziarna. Ciemne spalenie kawy, trawi w całości jej prawdziwy smak, czyniąc ją gorzką i bardzo dymną. A więc kwasowość jest świadectwem jakości kawy.
Autorem tekstu jest Adam Laska
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
15 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata a choroby
Zielona herbata jest ciąge poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań[...]
lut
Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?
Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]
mar
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie[...]
lut
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody
Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]
kw.
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comment
gru
Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?
Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]
2 Comments
lut
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności
Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]
kw.