Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kawa w ciąży

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować umiar i nie przekraczać dawki 200 mg kofeiny dziennie, co odpowiada dwóm filiżankom kawy.

Kawa wypłukuje magnez

Wbrew powszechnej opinii producentów suplementów diety, kawa jest cennym źródłem magnezu w organizmie. Wszelkie badania skupiają jedynie uwagę na tym, że spożycie kofeiny powoduje zwiększone wydalenie Mg, nie zauważając faktu, że kawa sama w sobie jest cennym źródłem tego pierwiastka i w rezultacie bilans wychodzi na plus. A więc kawa jest cennym źródłem tego pierwiastka.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kawa dla dzieci

Biorąc pod uwagę, nasze przyzwolenie na spożywanie przez dzieci czekolady, napojów gazowanych czy herbaty, można uznać, że jest to kwestia czysto kulturowa – dzieci w krajach Ameryki Południowej, kawę mają wpisaną w codzienną dietę.

Espresso takie mocne

Espresso przedstawiane jest zwykle jako duża dawka kofeiny, podczas gdy kubek czarnej kawy ma jej 4 razy więcej. jeśli zatem potrzebujemy pobudzenia, lepiej sięgnąć po dużą czarną kawę.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kwasowość w kawie

Kwasowość przez wielu utożsamiana jest z kawą słabej jakości, podczas gdy właśnie kwasowość i naturalna słodycz, jest prawdziwym smakiem kawy, która przecież jest owocem! Brak kwasowości świadczy o tym, że producent bał się wypalić kawę jaśniej, aby nie wyszły na wierzch defekty słabej jakości ziarna. Ciemne spalenie kawy, trawi w całości jej prawdziwy smak, czyniąc ją gorzką i bardzo dymną. A więc kwasowość jest świadectwem jakości kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska


Dodaj komentarz