ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty

FF

First Flush

Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zwłaszcza znane są herbaty Darjeeling z tego zbioru cenione za delikatny kwiatowy aromat.

SF

Second Flush

Herbata z drugiego zbioru odbywającego się na przełomie maja i czerwca.

Inbetween

Niezbyt ceniony zbiór pośredni, który odbywa się między first flush a secondo flush na przełomie kwietnia i maja.

Autumnal

zbiór jesienny

Herbata zbierana jesienią o nieco bardziej cierpkim smaku. Nie jest najlepszej jakości, a mimo to produkowana jest na dużą skalę.

Monsun

Herbata pochodząca ze zbiorów odbywających się w czasie letniej pory deszczowej. Liście są zbierane przy obfitych opadach deszczu. Produkuje się ją masowo lecz nie zalicza do herbat wysokiej jakości.

Highgrown

Wysoko rosnąca

Herbata uprawiana w górach w wilgotnym górskim klimacie. Najczęściej dotyczy herbat z Ceylonu.

BIO / EKO

Herbata pochodząca z upraw ekologicznych gdzie nie używa się nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.

Inne oznaczenia.

Flugtee

Herbata przybywająca do Europy drogą lotniczą maksymalnie 12 dni po zbiorze. Cechuje je bardzo wysoka jakość i cena.

Selfdrinker

Herbata szczególnie odporna na złej jakości wodę. Zachowuje swój smak przy gorszych warunkach parzenia.

1

Liście herbaty mogą się różnić od siebie jakością nawet w jednym zbiorze z jednej plantacji. Każda plantacja zatem zatrudnia kiperów, którzy dokonują oceny liści i symbolem „1” oznaczają najlepszą partię z całego zbioru. Znak ten zamieszczany jest po symbolach rodzaju i gradacji.

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?

Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności

Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]

Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha

Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]

Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie

Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]

Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?

Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]

Herbata zielona Shincha

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Herbata zielona Aracha

Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.