Autorką tekstu jest Wiktoria Wawrzyniak
Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego naparu ewoluowało do swoistej filozofii nazwanej wówczas herbateizmem, czyli kultem piękna, sposobem postrzegania człowieka i natury. Podstawą tego jest próba odnalezienia estetycznych wartości w codzienności, docenienia prostoty, ładu i harmonii.
Herbateizm
Przejawia się w każdej cząstce życia, w sposobie ubierania się, wystroju domu, ale również w sztuce, moralności, wyznawanych wartościach, sposobie zachowywania się a nawet chodzenia. Rzecz w tym, aby wszystko było doskonale wyważone i stanowiło harmonijną całość. Prawdziwy herbateizm to „sztuka zatajania piękna, które należy znajdować samemu; jest sztuką sugerowania tego, czego nie ośmielamy się obnażyć. Jest szlachetną umiejętnością sugerowania tego, czego nie ośmielamy się obnażyć (…) kpienia z siebie samego, spokojnie lecz przenikliwie, a zatem samą kwintesencją humoru – uśmiechem filozofii”. Ten sposób życia w Japonii był praktykowany przez wszystkie klasy społeczeństwa.
W Japonii, osobę, która ma w sobie mało wrażliwości na piękno nazywa się „człowiekiem niemającym w sobie herbaty”. A tego, który daje się ponieść emocjom piętnuje się tam jako „mającą zbyt wiele herbaty w sobie”. Te dwa przysłowia doskonale odzwierciedlają znaczenie jakie przypisuje się herbacie w kulturze Wschodniej.
Zwyczaj picia herbaty przeniknął do naszego kręgu kulturowego na początku XVII w. Z początku w Anglii był on zarezerwowany tylko dla najzamożniejszych, ze względu na wysokie ceny, jednak wbrew przeszkodom rozprzestrzeniał się dość szybko i już 100 lat później londyńskie kawiarnie zamieniły się w herbaciarnie, jednocześnie torując drogę do sukcesu i zyskania ogromnej popularności tego napoju. Polska, według niedawno opublikowanych statystyk, zajmuje 4. miejsce w Europie w spożywaniu herbaty (1 kg herbaty rocznie na osobę). W skali światowej zajmujemy 9. miejsce, zostawiając w tyle m. in. Japonię. Skoro prześcignęliśmy w skali liczbowej kraj, w którym jest to narodowy napój, to może warto wraz z tym zwyczajem zaczerpnąć od niego odrobinę filozofii i postarać się od czasu do czasu nadać piciu herbaty głębszy wymiar niż tylko użycie go do popicia śniadania? Być może wtedy okaże się, że herbata kryje w sobie dużo więcej.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata matcha: antyoksydanty (zawartość i porównanie)
Wiemy, że herbata matcha to bardzo zdrowa herbata o wspaniałych właściwościach. Czy zastanawialiście się jednak,[...]
lut
Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego
Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]
sty
Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]
lis
Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?
Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]
cze
Kocanka piaskowa
Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]
lip
Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!
Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych[...]
sie
M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty
M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]
Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania
Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]
lut