La Merced yerba mate, opinie

Kolejna, popularna marka w naszym subiektywnym przeglądzie to argentyńska La Merced uprawiana w Misiones. Jest to yerba mate produkowana przez Las Marias – dużego producenta yerbowego, mającego w swoim portfolio inne popularne marki takie jak Union oraz Taragui.

Las Marias w swych działaniach współpracuje z naturą, co jest obecnie bardzo cenione przez klientów oraz często stawiane za priorytet w polityce dużych firm rolniczych. Las Marias stara się możliwie nieznacznie ingerować w środowisko i krajobraz, podejmując liczne działania mające na celu ochronę środowiska, zapewnia się przestrzeń oraz specjalne „korytarze” dla dzikich zwierząt, co ułatwia im przemieszczanie się w regionie upraw. Na samych plantacjach wybiera się ekologiczne nawozy i środki przeciwko szkodnikom. Prowadzi się także zalesianie naturalnie występującymi tutaj gatunkami drzew.

Las Marias istnieje od 1924 roku. Od tego czasu powstała fundacja, która wspiera lokalną społeczność pracującą na plantacjach. Nacisk kładzie się tutaj na poprawę warunków życia lokalnych mieszkańców, czyli na szkolnictwo, opiekę zdrowotną oraz promocję sportu. Wybudowane dla pracowników domy rozrosły się już w całe dzielnice.

Sama grupa Las Marias powstała w 1995 roku, by zrzeszyć działające spółki i wspólnie rozwijać swoje cele na rynku. Poza yerba mate, której pierwsze drzewka zasadzono w 1924 roku dając początek tej marce, grupa produkuje również drewno sosnowe i eukaliptusowe oraz bydło rzeźne. Mała plantacja rozwinęła się z czasem do rangi największego skupu świeżych liści mate w regionie. Zbudowano suszarnie i młyny oraz zaangażowano się w eksport yerby do Brazylii.

La Merced to yerba produkowana dla wymagającego miłośnika mate, tak przynajmniej twierdzi producent. Z tego powodu, rodzaje tej yerba mate podzielone są ze względu na obszar produkcji. Można powiedzieć, że mają określone terroir, czyli konkretne warunki naturalne mające wpływ na jej charakter.

Tak więc na liście produktów znajdziemy następujące pozycje:

  • De Campo – czyli mate produkowana w północno-wschodniej części Corientes cechuje się słodkim i naturalnym aromatem.
  • Campo Sur – jest to mate pochodząca z najbardziej wysuniętych na południe upraw mate na świecie. Ma dzięki temu lekki i ziołowy smak.
  • De Monte – produkowana na obszarze porośniętych dżunglą gór, co zapewnia jej dość gorzki i wyraźny aromat oraz sporą moc.
  • Barbacua – to odmiana produkowana w sposób tradycyjny, zgodny z pierwotnymi technikami suszenia ogniem. Ma dzięki temu dymny aromat.
  • Campo & Monte – jest to mieszanka yerby uprawianej na nizinnych plantacjach oraz w górach co daje jej bogaty i harmonijny aromat ziołowy.

Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu smakowym danego rodzaju.

Jak można opisać cechy tej yerba mate? Przede wszystkim nie odstaje ona w żadną stronę od typowej mate argentyńskiej. Wygląd suszu jak i jego zapach są bardzo typowe dla Argentyńskich yerba mate. Podobnie rzecz ma się przy smaku samego naparu. Jest słodkawy, ale nie za bardzo, jest nieco ziemistości i nut drzewnych oraz słomianych charakterystycznych dla mate w ogóle. Wszystko to jednak jest zbalansowane i nie można powiedzieć, że jakaś cecha „wystaje” ponad inne. W naparze doszukać się można świeżości ziół i lekkich owocowych nut. Nieco cytrusów i owoców jagodowych. Całość czyni ją świeżą i orzeźwiającą.

Yerba mate La Merced Campo de Monte 500g
Yerba mate La Merced Campo de Monte 500g

Polecić można ją nie tylko miłośnikom yerba mate z Argentyny, lecz nawet początkującym entuzjastom tego napoju, ponieważ trudno się nią rozczarować. Jest to wysokiej jakości zwykła yerba mate o niezaskakującym aromacie, lecz tym samym niezbyt wymagająca i „przyjacielska” jak głosi samo opakowanie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.