Załóż konto, zbieraj punkty i wymieniaj na rabaty.

Oznaczenie gatunków herbat

Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających konkretne gatunki herbat.

Przy herbatach o całych liściach spotkać możemy następujące typy.

GT

Golden Tips

Złociste pączki herbaty nie mające walorów smakowych używane są głównie do polepszania optycznego wyglądu mieszanek. Główne miejsca produkcji to plantacje Assam i Darjeeling.

SFTGFOP 1

 

Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbaty najwyższej jakości o równomiernych liściach, specjalnie selekcjonowane i z wielką starannością przetworzone.  Produkowane głównie w Darjeelingu i do niedawna w Assamie..

FTGFOP

Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

TGFOP 1

 

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbata zawierająca dużą ilość złotych tipsów. Jest to najwyższa klasa jakości herbaty. Główne uprawy W Darjeelingu i na Assamie.

TGFOP

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

GFOP 1

Golden Flowery Orange Pekoe 1.

Najczęściej używane określenie dla wysokiej jakości herbat z Kenii zawierających dużo złocistych tipsów. Na plantacjach w Indiach (Assam, Darjeeling) rzadko używana.

FOP

Flowery Orange Pekoe

Herbata sporządzona z pierwszego listka, pędu oraz pączka. Listki są młode i delikatne, zawiera złote tipsy oraz cześć długich liści z otworkami częściowo zdrewniałe. Jest to druga klasa jakości herbaty dla herbat z Assam, Dooars i z Bangladeszu.

FOP 1

Flowery Orange Pekoe 1.

OP Sup.

Orange Pekoe Superior.

Oznaczenie używane dla herbat wysokiej jakości o małych listkach wyłącznie z plantacji indonezyjskich (Jawa, Sumatra).

OP

Orange Pekoe.

Herbata należąca do podstawowej produkcji z Cejlonu i Jawy. Sporządzona z drugiego listka na pędzie. Liście są długie i sztywne mają niewiele otworów (perforacji). Raczej nie zawierają tipsów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbatka z ziaren kakaowca

Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]

Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]

Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?

Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]

Herbata w Japonii

Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]

Herbata w Indonezji

Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]

Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)

Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.