ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej koloru. Jednak to właśnie kolor jest jednym z podstawowych atrybutów mówiących palaczom kawy, czy dobrze wykonali swoją pracę.

O tym jak ważny jest kolor w świecie kawy, niech świadczy fakt, że już na etapie plantacji QGrader odnotowuje barwę pestki owocu kawowca, która w zależności od wybranej metody obróbki ziarna, może przybrać kolor od brązowego, przez żółty i zielony, aż do niebieskiego. Na tym etapie zwraca się uwagę na pestki wyróżniające się barwą, gdyż może to świadczyć o niskiej jakości, zawartości owoców niedojrzałych lub defektach ziarna. Docenia się tutaj równy, jednolity kolor.

Gdy zielona kawa dociera do palarni, roaster również przygląda się ziarnu, gdyż zmiany w jego wyglądzie mogą świadczyć o starzeniu się lub wpływie czynników zewnętrznych na jego wilgotność.

Kawa wypalona – style palenia kawy

Poruszając temat koloru wypalonej kawy, wydaje się koniecznym zahaczenie o zagadnienie, które się z nim łączy, czyli o style palenia kawy. Ze względu na różnice oczekiwań i doświadczeń podczas picia kawy, próżno szukać jednego idealnego stylu, spełniającego oczekiwania wszystkich. Znajdziemy więc style:

  • Light, cinnamon – w których wydobywa się naturalny, owocowy smak kawy.
  • Medium, high, city – w których poszukuje się balansu pomiędzy kwasowością i smakiem wynikającym z procesu palenia kawy.
  • Full city, french, italian – w których chodzi o podbicie goryczy i uzyskanie dymnego smaku kawy.

Czym jest kolorymetr i jak działa?

W temacie koloru istnieje też świat mikro. Na tym etapie, do analizy koloru kawy czułość ludzkiego oka nie wystarczy, ponieważ łatwo ulega ono złudzeniu przy różnicach w oświetleniu lub obecności innych kolorów w bliskim otoczeniu badanej próbki. Narzędziem przychodzącym z pomocą jest kolorymetr, czyli urządzenie służące do pomiaru koloru. To właśnie dzięki kolorymetrowi, jesteśmy w stanie precyzyjnie odtwarzać sprawdzony wcześniej profil kawy, nawet przy zmieniających się warunkach otoczenia. “Cyfrowe oko” roastera pomaga uzyskać założony smak kawy i pozwala na osiągnięcie powtarzalności w produkcji.

Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Wielki Test Ekspresowych Herbat

Wielki test ekspresówek! Parzyliśmy i ocenialiśmy dostępne na rynku herbaty ekspresowe. Zobacz na subiektywny test!

Jaka herbata zamiast kawy

Kawa czy herbata? Oto najczęstsze pytanie, które słyszymy gdy przychodzimy w odwiedziny. W godzinach porannych[...]

Czy herbata pu-erh na prawdę odchudza? Badania 2020

Badania obecnie dostępne podają wielkości powyżej jednego kilograma jako pewne. Wynik ten, niezbyt zdumiewający, dotyczy[...]

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady

Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]

Prezent dla yerbiarza. Co kupić fanowi yerba mate?

Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Wiele osób chciałoby[...]

Yerba mate CBSe, opinie

Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.