ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Schudłem 4,1 kg w miesiąc, ale jeszcze kawał drogi przede mną: nasz Czytelnik sprawdza Dietę Pu-Erhową

Pan Rafał z Krakowa pochwalił się niedawno na naszym profilu na Facebooku, że po 4 tygodniach stosowania między innymi diety Pu-Erhowej schudł 4,1 kg. Poprosiliśmy go o krótką relację z postępów w odchudzaniu. Tekst publikujemy w całości.

Udało mi się pozbyć nadmiarowych 4,1 kg w miesiąc. W dniu 30-tych urodzin uruchomiłem dietę opartą w dużej mierze na herbacie czerwonej jako głównym wspomagaczu. Moja waga wyjściowa to prawie 105 kg. Docelowa 85 kg – więc jeszcze kawał drogi przede mną.

Zgodnie z zaleceniami zacząłem pić herbatę czerwoną. Na początku największym wyzwaniem było picie herbaty gorzkiej, jakby nie patrzeć przez 30 lat zawsze słodziłem! Ale po 3-4 dniach przyzwyczaiłem się całkowicie.

Co więcej, zacząłem doceniać zalety herbaty liściastej (znowu: 30 lat picie ekspresówek!) i już wiem, że do ekspresówek nie wrócę… bo to niebo a ziemia, a do tego w głowę się drapię jak można pić herbatę zieloną z torebki i jeszcze to słodzić!? A nieraz tak robiłem.

Jako herbaciany neofita zaraz zacząłem nieco głębiej szukać informacji na temat herbat i ich jakości. Najpierw kupiłem bardzo dobrą i droga herbatę. Smakowała mi i ładnie się parzyła. Potem próbowałem Pu-erh smakowy (z pieprzem i różą) – niezły, ale mało wydajny. Po drodze spróbowałem z 5 rodzajów, oczywiście nawet sypane herbaty – jeśli były z supermarketu były dość marnej jakości, więc wróciłem do dobrej herbaty z herbaciarni.

Przez miesiąc nieco poprawiłem dietę – przede wszystkim zrzuciłem słodycze. Przebiegłem też może ze 20 km i zrobiłem ze 30 km po górach. Ale też ze 4 razy niemiłosiernie i niezdrowo się objadłem (początek sezonu grillowego). Wypiłem z 5 l słodkich napojów. Więc myślę, że bilans byłby jednak inny bez Pu-Erha.

Pozdrawiam
Rafał z Krakowa
(nazwisko do wiadomości redakcji)

=

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce

Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]

Wyjątkowa japońska zielona herbata Gyokuro, parzenie, produkcja

Przywykliśmy myśleć o zielonej herbacie japońskiej dość ogólnie wrzucając do wspólnego worka wszystkie jej typy.[...]

Czerwona herbata odchudzanie: Piłam czerwoną herbatę i schudłam, czyli efekty łączenia: Yerba Mate i czerwona herbata

Wiele osób zastanawia się jak pić czerwoną herbatę, żeby schudnąć i co jest lepsze na[...]

Herbata biała

Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]

Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie

Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]

Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?

Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]

Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata

Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]

Herbata oolong Dancong – atlas herbaty

Góry Feniksa, czyli Fenghuang w prowincji Guandong to region słynący z produkcji oolongów zaraz obok[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.