Autorką tekstu jest Alicja Płuciennik (jurassiccuisine.blogspot.com)

Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko na napary czy Ice Tea, ale dobrze komponuje się w różnych słodkościach. Mamy dla was opracowany przepis na pyszne greenie, którym zaskoczycie niejednego wytrawnego mateistę!

Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate

Przepis na ciasto z yerba mate

Składniki (proporcje na keksówkę lub małą kwadratową blaszkę):

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 25 gramów brazylijskiej Yerba mate na chimarrao (np. Barao)
  • garść ulubionych dodatków: orzechów, suszonych owoców.

Sposób wykonania:

  1. masło topimy w rondlu razem z czekoladą, następnie dodajemy cukier i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę
  2. do przestudzonej masy dodajemy przesianą przez sitko (aby pozbyć się patyczków i większych kawałków) yerbę, mieszamy, dodajemy nasze ulubione dodatki (ja wrzuciłam posiekane suszone morele)
  3. ubijamy na sztywno białka jajek, dodajemy żółtka, gotową pianę stopniowo dodajemy do naszej masy, dokładnie mieszając
  4. ciasto wylewamy na wyłożona papierem blaszkę, pieczemy w temp 220 st. około 25 min.

Po ostygnięciu greenie jest gotowe! Smacznego!

UWAGA! W greenie nie ma glutenu, gdyż nie zawiera mąki. Opcjonalnie można jej dodać, ok. 1/2 szklanki.

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.