ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Indie to niezwykle bogaty pod względem herbaty kraj. Nie tylko pod wpływem Brytyjczyków założono tutaj liczne uprawy herbaty, niektóre sławne w całym świecie, ale również sam kraj obfituje w przeróżne tradycje herbaciane.

Pierwszym, co przychodzi nam na myśl jest oczywiście słynna masala chai, czyli indyjska herbata z mlekiem i korzennymi przyprawami. Warto jednak pamiętać, że to nie jedyny sposób picia herbaty w Indiach. Jest to kraj ogromny i bardzo licznie zaludniony. Nie dziwi więc fakt, że różnorodność kultury herbacianej jest tak samo duża jak różnorodność samego kraju.

Dziś wybierzmy się na wycieczkę do Bengalu, a konkretnie do Kolkaty, która to znana jest jako kulturalna stolica Indii. Kolkata założona została przez Brytyjczyków, kiedy zaczęli zdobywać swoje wpływy w Indiach. Była to przez długie lata stolica Indii Brytyjskich. Wtedy to też z niewielkiej wioski utworzono prężnie rozwijające się miasto Kalkuta. Niedawno zaś wrócono do pierwotnej nazwy Kolkata.

Lebu Cha - przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku
Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Czym jest Lebu Cha?

Jedną z popularnych tutaj herbat jest tak zwana Lebu Cha. Jest to przepis, który można nazwać typowo regionalną specjalnością i coś, bez czego przeciętny obywatel Kolkaty miałby problem by wyobrazić sobie swój normalny dzień. Lebu Cha to herbata z cytryną i z solą. O soli w herbacie zapewne już wszyscy słyszeli, ponieważ ten nietypowy w naszej kulturze dodatek do napojów nie jest niczym nietypowym w Azji. Na pewno kojarzymy herbatę w stylu tybetańskim, gdzie poza masłem do herbaty dodaje się właśnie soli. Swoją herbatę przyprawiają solą także Mongołowie. O tym, że Hindusi również solą herbatę mogliśmy jednak nie słyszeć. Powody są oczywiste, mała popularność słonej herbaty w naszych stronach wynika z tego, że nie są to ulubione przez Europejczyków smaki. Po drugie mleczna i słodka masala chai przyćmiewa nieco inne indyjskie herbaty swą sławą.

Herbata czarna Ceylon Lovers Leap
Herbata czarna Ceylon Lovers Leap

Czarna sól

Sprawa okazuje się jeszcze bardziej skomplikowana kiedy zauważymy, że sól jakiej używa się do herbaty w Kolkacie to nie zwykła sól lecz sól czarna. Jest to wyjątkowa sól o charakterystycznym ciemnofioletowym, niemalże czarnym odcieniu kryształów i charakterystycznym aromat związków siarki przypominający zapach gotowanych jajek. Sól czarna zawdzięcza swoje walory nie tylko związkom siarki, które zawiera ale również unikalnej metodzie produkcji polegającym na wypalaniu soli w piecach. Wiele przepisów kulinarnych z Indii i Pakistanu oraz okolicznych krajów stosuje Kala Namak czyli czarną sól. Jej popularność wśród wegan i wegetarian związana jest z aromatem kurzych jaj, który pozwala przygotowywać potrawy mające imitować jajka. Z przyczyn zdrowotnych ajurweda zaleca spożywanie czarnej soli głównie dla regulacji pracy układu pokarmowego. Ma ona poza tym zdolność łagodzenia bóli i leczenia zmian skórnych.

Przepis  na Lebu Cha

Przejdźmy jednak do przepisów na Lebu Cha. Jest ich, jak łatwo się domyślić tyle ilu Hindusów przygotowujących ją. Podobno nawet receptury zmieniają się w zależności od pory roku. Pojawiają się w jej składzie różne dodatki i przyprawy. Możemy znaleźć tam popularne w Indiach goździki, cynamon i imbir. Podobno popularnym dodatkiem jest także czarny pieprz. Jedno co wiemy na pewno to czarna, mocna herbata, która często jest podgotowana dla intensywniejszego smaku z dodatkiem soku z cytryny, cukru i czarnej soli. Pozostałe składniki można już sobie dozować według własnego gustu. Gdy jednak zapytamy o przepis w Kolkacie niczego się nie dowiemy ponieważ, każdy komu udało się stworzyć wyjątkową Lebu Cha, zazdrośnie strzeże swego tajemnego przepisu. Najlepiej zatem zastosować poniższy przepis bazowy i po prostu pić, lub dodawać różne przyprawy i stworzyć swoją własną, sekretną recepturę.

Potrzebne składniki na pół litra wody to:

  • łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,
  • dwie łyżki cukru,
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • i nieco (nie wiecej niż pół łyżeczki) czarnej soli.
  • Herbatę należy wrzucić do wrzątku i kilka minut podgotować po czym przyprawić pozostałymi dodatkami i podawać przecedzoną na gorąco.
  • Smacznego!

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z szafranem z Kuwejtu

Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]

Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie

Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Co dalej z herbatą? Indie, Chiny, Sri Lanka, Japonia

Czy powinniśmy się bać, że herbaty nam zabraknie? Myślę, że nie. Mamy jej spore zapasy,[...]

Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie

Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]

Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia

W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.