ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kawa w ciąży

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować umiar i nie przekraczać dawki 200 mg kofeiny dziennie, co odpowiada dwóm filiżankom kawy.

Kawa wypłukuje magnez

Wbrew powszechnej opinii producentów suplementów diety, kawa jest cennym źródłem magnezu w organizmie. Wszelkie badania skupiają jedynie uwagę na tym, że spożycie kofeiny powoduje zwiększone wydalenie Mg, nie zauważając faktu, że kawa sama w sobie jest cennym źródłem tego pierwiastka i w rezultacie bilans wychodzi na plus. A więc kawa jest cennym źródłem tego pierwiastka.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kawa dla dzieci

Biorąc pod uwagę, nasze przyzwolenie na spożywanie przez dzieci czekolady, napojów gazowanych czy herbaty, można uznać, że jest to kwestia czysto kulturowa – dzieci w krajach Ameryki Południowej, kawę mają wpisaną w codzienną dietę.

Espresso takie mocne

Espresso przedstawiane jest zwykle jako duża dawka kofeiny, podczas gdy kubek czarnej kawy ma jej 4 razy więcej. jeśli zatem potrzebujemy pobudzenia, lepiej sięgnąć po dużą czarną kawę.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kwasowość w kawie

Kwasowość przez wielu utożsamiana jest z kawą słabej jakości, podczas gdy właśnie kwasowość i naturalna słodycz, jest prawdziwym smakiem kawy, która przecież jest owocem! Brak kwasowości świadczy o tym, że producent bał się wypalić kawę jaśniej, aby nie wyszły na wierzch defekty słabej jakości ziarna. Ciemne spalenie kawy, trawi w całości jej prawdziwy smak, czyniąc ją gorzką i bardzo dymną. A więc kwasowość jest świadectwem jakości kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z mlekiem i kakao, przepis

Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]

Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro

Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]

Huba brzozowa, czyli przepis na herbatę po Buriacku: właściwości

Dlaczego huba zwróciła na siebie uwagę jako lek? Przede wszystkim dzięki swym właściwościom przeciwbakteryjnym i[...]

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?

Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]

1 Comments

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze

W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]

Quiz o kawie

Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]

Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie

Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.