ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jeszcze kilka lat temu znana jedynie radykalnym fanom herbaty i fascynatom kultury japońskiej.

Matcha w ciągu dekady stałą się najmodniejszą z herbat i podstawowym składnikiem wielu sezonowych napojów i słodkich przekąsek w kawiarniach speciallity i nie tylko. Ponad 800 lat temu uwiodła serca i umysły buddyjskich mnichów, którzy wokół niej stworzyli unikatowy duchowy, medytacyjny rytuał, który stał się dziedziną sztuki i jednym z filarów kultury japońskiej. Obecnie podbija podniebienia konsumentów w kulturze zachodniej, która głównie skupia się na jej wartościach prozdrowotnych.

Porcelanowy stojak na miotełkę Chasen do Matcha czarny
Porcelanowy stojak na miotełkę Chasen do Matcha czarny

Co drzemie w Matchy?

Niesamowicie drobny zielony proszek pozwala nam stworzyć herbacianą zawiesinę, dzięki której wchłaniamy do naszego organizmu herbaciane liście w całości, a nie jedynie napar z nich. Kamienne żarna młynków mielących świeże liście przyczyniają się do poprawy naszego nastroju, wzmocnienia uczucia relaksu, ale jednocześnie wspomagają zdolności koncentracji i pamięci. Powoduje szybsze spalanie tłuszczy, znakomicie wpływa na poprawę poziomu cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie i przede wszystkim jest potężnym źródłem antyoksydantów – to tylko skrót z jej zdolności, zachęcam do poszukiwań szczegółowych badań i informacji w źródłach internetowych.

Jak wybrać Matchę?

Podczas poszukiwań matchy zwłaszcza na początku należy zwrócić uwagę na kilka istotnych cech.

Zestaw japońskich puszek do herbaty Matcha Ruri: puszki w otwartym pudełku
Zestaw japońskich puszek do herbaty Matcha Ruri: puszki w otwartym pudełku

Przede wszystkim pochodzenie, najwyższej jakości matcha, a zarazem najciekawsza smakowo pochodzi z Japonii. Dwa najistotniejsze miejsca zajmujące się produkcją matchy to Nishio (prefektura Aichi) oraz w Uji (prefektura Kioto) to z nich pochodzi prawie 80% japońskiej produkcji tej herbaty. Chiny i Tajwan, a nawet kraje Ameryki Południowej również produkują sproszkowaną herbatę, jednak te herbaty są zdecydowanie niższej jakości i raczej wykorzystywane są do celów kulinarnych.

Drugą ważna wskazówką jest kolor, im jasna zieleń tej herbaty jest intensywniejsza tym lepiej. Ten niepowtarzalny, żywy kolor powstaje dzięki nadprodukcji chlorofilu, które odbywa się najwyższych, najświeższych liściach zacienionych specjalnie krzewów. Z liści starszych i znajdujących się w dolnej części łodygi powstaje herbata niższej gradacji, której odcień zieleni jest zdecydowanie żółtobrązowy.

Smak wysokiej jakości matchy raz poznany zostaje na zawsze w pamięci naszych kubków smakowych.

Pochodzi on z aminokwasu L-teanina, który powstaje po poprawnym zacienieniu liści na plantacjach, to właśnie dzięki niej smak jest jedwabisty, czysty i delikatnie słodkawy. Im niższa jakość tym napar jest bardziej ściągający i gorzki.

Zestaw do herbaty: matcha, matchawan, chasen, chashaku, stojak
Zestaw do herbaty: matcha, matchawan, chasen, chashaku, stojak

Dość charakterystycznym wyróżnikiem jest także cena. W uproszczeniu dobrej jakości matchę można zakupić już od około 60 złotych za 30 gramów herbaty, oczywiście istnieje matcha tańsza która raczej używana jest jako składnik koktajli, drinków czy innych zastosowań kulinarnych.

Jak przygotować Matchę?

Najbardziej skomplikowany sposób to oczywiście klasyczna technika, która wywodzi się z wielowiekowej tradycji ceremonii japońskiej. Do specjalnej czarki – matchawan odmierzamy około 2 gramów herbaty za pomocą bambusowej łyżeczki – chashaku i używając również bambusowej trzepaczki – chasen roztrzepujemy w 100 ml wody o temperaturze nie większej niż 80 stopni. Istotną sprawę jest nie mieszanie, a wykonywanie dynamicznego ruchu miotełką – w kształcie litery M, który w ciągu około 30 sekund pozwoli doprowadzić do powstania na powierzchni naparu gęstej zielonej piany.

Dla osób wygodniejszych i zdecydowanie mniej tradycyjnych wszystkie te akcesoria może zastąpić prosty spieniacz do mleka. W prosty i szybki sposób może wymieszać naszą matchę z wodą ciepła czy zimną, mlekiem lub sokiem.

Można również przygotować herbaciany zamiennik espresso czyli wymieszać 1,5 grama matchy z 50 ml wody w temperaturze 70 stopni. Tak przygotowana herbata może spokojnie zająć miejsce kawy w tradycyjnych kawiarnianych produktach jak latte, flat white czy capuccino i doskonale smakowo połączy się ze spienionym mlekiem lub napojami roślinnymi.

Najprostszym sposobem jest przygotowanie matchy w zwykłym shakerze wystarczy wsypać herbatę zalać wodą ciepłą lub zimną, kilkukrotnie dobrze wstrząsnąć i gotowe. A w przypadkach warunków polowych można do tego użyć prostej butelki z wodą mineralną.

tekst ukazał się nakładem magazynu Coffee Pro, autorem jest Bartłomiej Hilszczański

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]

Czego nie popijać herbatą?

Nie ma powodu do paniki. Jak zwykle w takich przypadkach mowa jest o nawykach i[...]

Herbata japan style, herbata w japońskim stylu: czy warto kupić?

Na internetowych aukcjach roi się od herbaty zielonej w bardzo niskiej cenie: herbata zielona Gyokuro,[...]

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]

Herbata z szafranem z Kuwejtu

Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]

Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Next, Pickwick, Aloe, herbaty zielone: opinie (1/2)

Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]

Herbata na polskich ziemiach w literaturze

Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.