Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż po ceramikę. Czasem wybieramy bombille tańsze dla oszczędności, czasem droższe ponieważ chcemy zrobić wrażenie lub cieszyć się jakością. Różnorodność materiałów przyprawić może o zawrót głowy, warto zatem pokusić się o mały przegląd bombill i surowców, z których się je wytwarza.
Bombilla ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna. Czyli popularny INOX, jest to skrót od słowa inoxydable czyli nie ulegający utlenieniu. Najprościej mówiąc jest to specjalny stop stali, który poza żelazem ma w składzie domieszki chromu, węgla i niklu w różnych proporcjach. Stal nierdzewna jest dość popularna w kuchni. Chyba nie ma kogoś kto nie miałby przedmiotów wykonanych z tego surowca. Produkuje się z niej sztućce i naczynia. Zalety stali nierdzewnej są liczne. Najważniejsza to trwałość, jest to materiał wytrzymały i mało podatny na zużycie. Dobrze traktowana bombilla może służyć nam równie długo co łyżka.
Bombilla ze stali niklowanej
Stal niklowana. Niklowanie, czyli pokrywanie warstwą niklu wyrobów stalowych ma szereg zastosowań. Jest to rozwiązanie tanie i efektowne, chroni wyrób przed korozją i nadaje estetyczny wygląd. Najczęściej niklowanie odbywa się w etapach. Stal pokrywa się najpierw warstwą miedzi, która jest dobrym podłożem dla niklu, który można wtedy nanieść znacznie cieńszą warstwą co z kolei zmniejsza koszty całej operacji. Bombille niklowane są chyba najpowszechniejsze na rynku dzięki niskiej cenie i bardzo efektownemu wyglądowi. Niestety nie jest to rozwiązanie na lata ponieważ warstwa niklu, z racji nieznacznej grubości może z czasem się zetrzeć odsłaniając metale pod spodem, czyli wspomnianą miedź, ta nie jest aż tak estetyczna i co gorsza może pokrywać się szkodliwym nalotem. Powłoka niklowa może także zostać wyszczerbiona mechanicznie. Na domiar złego bywają osoby, u których nikiel wywołuje reakcje alergiczną.
Bombilla bambusowa
Bambus. Roślina ta tworzy naturalne rurki jak trzcina czy słoma, jest jednak od nich znacznie trwalsza. Bambus zatem aż prosi się o nawiercenie dziurek i używanie jako bombilli. Jest to proste i tanie rozwiązanie. Możemy taką bombille wykonać nawet sami w domu przy odrobinie zaangażowania. Przy zakupie rurki te nie są drogie lecz w używaniu wiążą się z kilkoma, łatwymi do przewidzenia niedogodnościami. Po pierwsze jako materiał organiczny bambus może przejmować aromaty różnych dodatków w mate. Po drugie jest dość nietrwały, może się okazać, że po paru miesiącach używania pojawiają się na naszej bombilli pęknięcia, które uniemożliwiają dalsze używanie rurki.
Bombilla z alpaki
Alpaka. Czyli nowe srebro, jest to stop metali, który z wyglądu przypomina srebro. Jest to mosiądz wysokoniklowy czyli stop miedzi, cynku i niklu, który odróżnia go od normalnego mosiądzu. Stop ten zwany jest czasem niemieckim srebrem, a to dlatego, że niemieccy metalurdzy skopiowali go od Chińczyków. Słowo alpaka czy raczej alpacca nadano metalowi w XIX wieku jako nazwę handlową, gdy nowe srebro stawało się coraz popularniejsze na starym kontynencie. Poza tym, że alpaka jest podobna do srebra, a co za tym idzie estetyczna posiada ona odporność na korozję co czyni z niej doskonały materiał do wyrobu instrumentów takich jak flety czy trąbki, narzędzi i sprzętu medycznego oraz elementów elektronicznych, a nawet monet. Często wykonywało się niegdyś z alpaki biżuterię oraz sztućce. Stąd też pomysł na bombille z tego metalu. Zaletą takiej bombillli jest jej trwałość i estetyczny wygląd, wadą zdecydowanie wysoka cena.
Srebrna bombilla
Srebro. Pomysł na wykonywanie bombilli ze srebra nie wiąże się chyba jedynie z chęcią posiadania ekskluzywnych i drogich przedmiotów. Metal ten posiada cechy, które sprawiły, że produkowano z niego utensylia mające mieć kontakt z żywnością już od dawna. Srebro ma zdolność zabijania bakterii i wirusów, o czym pisał już Hipokrates toteż uważano, że srebrne sztućce i naczynia mogą w pewnym stopniu zdezynfekować żywność i napoje. Inną ważną cechą srebra jest to, że ciemnieje w kontakcie z organicznymi truciznami toteż w dawnych czasach srebrne naczynia pełniły funkcję swego rodzaju zabezpieczenia.Dziś raczej traktujemy srebrne bombille jako biżuterię. Są to piękne przedmioty wysokiej jakości, kunsztownie wykonane i kosztowne. Jest to produkt z wysokiej półki będący poza zasięgiem wielu osób. Gdy jednak już sobie pozwolimy na taki zakup możemy cieszyć się wyrobem trwałym i wysokiej jakości.
Spotkać można także bombille z mniej typowych materiałów. Bywają drewniane, ceramiczne, tytanowe i z tworzyw sztucznych. Jak wszystkie mają one swoje wady i zalety, lecz nie są popularne na naszym rynku. Póki co są raczej ciekawostką.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. w nagłówku: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi
Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]
gru
Herbaciarnia Czajownia Wrocław
Herbaciarnia Czajownia Wrocław dane kontaktowe: telefon: 71 727 95 75, adres: Wrocław, ul. Białoskórnicza 7/8/9
Ginko Biloba. Miłorząb Japoński
Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]
gru
Herbata Sticky Rice oolong
Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek[...]
cze
Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie
Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]
1 Comments
sie
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Herbata w Turcji. Turecka herbata
Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]
kwi
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip