Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż po ceramikę. Czasem wybieramy bombille tańsze dla oszczędności, czasem droższe ponieważ chcemy zrobić wrażenie lub cieszyć się jakością. Różnorodność materiałów przyprawić może o zawrót głowy, warto zatem pokusić się o mały przegląd bombill i surowców, z których się je wytwarza.
Bombilla ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna. Czyli popularny INOX, jest to skrót od słowa inoxydable czyli nie ulegający utlenieniu. Najprościej mówiąc jest to specjalny stop stali, który poza żelazem ma w składzie domieszki chromu, węgla i niklu w różnych proporcjach. Stal nierdzewna jest dość popularna w kuchni. Chyba nie ma kogoś kto nie miałby przedmiotów wykonanych z tego surowca. Produkuje się z niej sztućce i naczynia. Zalety stali nierdzewnej są liczne. Najważniejsza to trwałość, jest to materiał wytrzymały i mało podatny na zużycie. Dobrze traktowana bombilla może służyć nam równie długo co łyżka.
Bombilla ze stali niklowanej
Stal niklowana. Niklowanie, czyli pokrywanie warstwą niklu wyrobów stalowych ma szereg zastosowań. Jest to rozwiązanie tanie i efektowne, chroni wyrób przed korozją i nadaje estetyczny wygląd. Najczęściej niklowanie odbywa się w etapach. Stal pokrywa się najpierw warstwą miedzi, która jest dobrym podłożem dla niklu, który można wtedy nanieść znacznie cieńszą warstwą co z kolei zmniejsza koszty całej operacji. Bombille niklowane są chyba najpowszechniejsze na rynku dzięki niskiej cenie i bardzo efektownemu wyglądowi. Niestety nie jest to rozwiązanie na lata ponieważ warstwa niklu, z racji nieznacznej grubości może z czasem się zetrzeć odsłaniając metale pod spodem, czyli wspomnianą miedź, ta nie jest aż tak estetyczna i co gorsza może pokrywać się szkodliwym nalotem. Powłoka niklowa może także zostać wyszczerbiona mechanicznie. Na domiar złego bywają osoby, u których nikiel wywołuje reakcje alergiczną.
Bombilla bambusowa
Bambus. Roślina ta tworzy naturalne rurki jak trzcina czy słoma, jest jednak od nich znacznie trwalsza. Bambus zatem aż prosi się o nawiercenie dziurek i używanie jako bombilli. Jest to proste i tanie rozwiązanie. Możemy taką bombille wykonać nawet sami w domu przy odrobinie zaangażowania. Przy zakupie rurki te nie są drogie lecz w używaniu wiążą się z kilkoma, łatwymi do przewidzenia niedogodnościami. Po pierwsze jako materiał organiczny bambus może przejmować aromaty różnych dodatków w mate. Po drugie jest dość nietrwały, może się okazać, że po paru miesiącach używania pojawiają się na naszej bombilli pęknięcia, które uniemożliwiają dalsze używanie rurki.
Bombilla z alpaki
Alpaka. Czyli nowe srebro, jest to stop metali, który z wyglądu przypomina srebro. Jest to mosiądz wysokoniklowy czyli stop miedzi, cynku i niklu, który odróżnia go od normalnego mosiądzu. Stop ten zwany jest czasem niemieckim srebrem, a to dlatego, że niemieccy metalurdzy skopiowali go od Chińczyków. Słowo alpaka czy raczej alpacca nadano metalowi w XIX wieku jako nazwę handlową, gdy nowe srebro stawało się coraz popularniejsze na starym kontynencie. Poza tym, że alpaka jest podobna do srebra, a co za tym idzie estetyczna posiada ona odporność na korozję co czyni z niej doskonały materiał do wyrobu instrumentów takich jak flety czy trąbki, narzędzi i sprzętu medycznego oraz elementów elektronicznych, a nawet monet. Często wykonywało się niegdyś z alpaki biżuterię oraz sztućce. Stąd też pomysł na bombille z tego metalu. Zaletą takiej bombillli jest jej trwałość i estetyczny wygląd, wadą zdecydowanie wysoka cena.
Srebrna bombilla
Srebro. Pomysł na wykonywanie bombilli ze srebra nie wiąże się chyba jedynie z chęcią posiadania ekskluzywnych i drogich przedmiotów. Metal ten posiada cechy, które sprawiły, że produkowano z niego utensylia mające mieć kontakt z żywnością już od dawna. Srebro ma zdolność zabijania bakterii i wirusów, o czym pisał już Hipokrates toteż uważano, że srebrne sztućce i naczynia mogą w pewnym stopniu zdezynfekować żywność i napoje. Inną ważną cechą srebra jest to, że ciemnieje w kontakcie z organicznymi truciznami toteż w dawnych czasach srebrne naczynia pełniły funkcję swego rodzaju zabezpieczenia.Dziś raczej traktujemy srebrne bombille jako biżuterię. Są to piękne przedmioty wysokiej jakości, kunsztownie wykonane i kosztowne. Jest to produkt z wysokiej półki będący poza zasięgiem wielu osób. Gdy jednak już sobie pozwolimy na taki zakup możemy cieszyć się wyrobem trwałym i wysokiej jakości.
Spotkać można także bombille z mniej typowych materiałów. Bywają drewniane, ceramiczne, tytanowe i z tworzyw sztucznych. Jak wszystkie mają one swoje wady i zalety, lecz nie są popularne na naszym rynku. Póki co są raczej ciekawostką.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. w nagłówku: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Wyścigi kliprów z herbatą
Gdy Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska trzymała w ręku monopol na handel z Azją rozwijała się intensywnie[...]
gru
Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady
Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]
lut
Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach
Oznaczenie gatunków herbat Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających[...]
mar
Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)
Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]
lis
Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie
Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]
cze
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Yerba mate green
Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]
paź
Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?
Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]
mar