ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej japoński odpowiednik. Możecie spotkać się też z nazwą Kung-Fu Cha, która oznacza parzenie herbaty z wielką zręcznością. Podczas ceremonii mistrz herbaciany stara się przedstawić parzenie herbaty w formie wydarzenia artystycznego.

Obecnie ceremonię Gong-Fu Cha robi się, kiedy tylko nadarzy się okazja. W starożytnych Chinach odbywała się na zlecenie najbogatszych Chińczyków, czyli najczęściej dla dworcu cesarskiego. Tylko oni posiadali na tyle dobrą herbatę, że nadawała się do przeprowadzenia ceremonii.

"<yoastmark

Kiedy powstała ceremonia herbaciana?

Nie znamy daty powstania ceremonii herbacianej, ale Chińczycy – jak wszystkie wielkie odkrycia związane z herbatą – przypisują ją wielkiemu mistrzowi herbacianemu, Lu Yu (czyli ok 750 r.n.e.). Faktem jest, że ceremonia Gong-Fu Cha została bardzo rozpowszechniona za dynastii Ming (XIV – XVII wiek). Wtedy też powstało bardzo dużo cenionej do dzisiaj ceramiki związanej z Kung-Fu Cha.

"<yoastmark

Ceremonia Kung-Fu Cha może mieć zarówno charakter bardzo wystawny, bogaty w ceramikę i wszystkie akcesoria lub towarzysko-rozrywkowy, gdzie część elementów ceremonii herbacianej zostaje pominięta.

"<yoastmark

Gong-Fu Cha – o czym należy pamiętać?

Jednym z najważniejszych elementów Gong-Fu Cha jest Cha Pan, czyli powierzchnia z dziurkami, do których spływa woda podczas parzenia herbaty. Niezbędny jest również gliniany czajnik, w którym zaparzamy herbatę, dzbanek do przelewania wody, czarki do picia herbaty oraz niuchary, których używamy tylko przy pierwszym parzeniu, żeby poznać zapach herbaty.

Zobacz nagranie za kulisami

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z szafranem z Kuwejtu

Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]

Jak czyścić fajkę wodną, shishę. Poradnik

Konsekwencje długiego nie mycia fajki są dość nieprzyjemne: elementy podobno nierdzewne potrafią zardzewieć i/lub się[...]

Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie

Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]

1 Comments

Ile razy można parzyć Hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]

Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis

Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]

Herbata w Anglii. Angielska herbata

Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]

Zielona herbata a choroby

Zielona herbata jest ciąge poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.