Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie jej kilka razy w tygodniu), które mamy w nawyku przez ponad 6 lat (około 10 g zaparzonych liści dziennie) może mieć działanie ochronne przed sztywnością tętnic.

W badaniu wzięło udział 5006 osób w wieku 40-75 lat, w tym 1564 dorosłych, którzy spożywali herbatę przynajmniej jeden raz w tygodniu. Prędkości fali tętna (PWV) była najniższa wśród osób, które spożywały herbatę przez ponad 10 lat. W porównaniu do trzech grup, które:

  • nie miały w zwyczaju pić herbaty,
  • piły herbatę od 1 do 5 lat,
  • piły herbatę od 6 do 10 lat.
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Najniższe wyniki uzyskały osoby, które spożywały 10-20 i więcej niż 20 g herbaty na dzień. Sztywnienie tętnic jest jednym z kluczowych czynników podwyższających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Wpływ herbaty na tętnice może być związany z reakcjami chemicznymi w komórkach śródbłonka tętnic, które wywołują katechiny. Katechiny mogą uwalniać podtlenek azotu, dzięki czemu tętnice są bardziej elastyczne.

Fot. Jadwiga Janowska

Źródła: marinex.com.pl/Kwasy-Omega-3-zmniejszaja-sztywnosc-tetnic-+tetnice-biocardine-cholesterol+182, tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2015.1058197?journalCode=uacn20&

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.