Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Dzień dobry! Informujemy, że działamy normalnie. Zamówienia są realizowane na bieżąco.


Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które – jak potwierdzają naukowcy – przyczyniają się do dobrego zdrowia.  Są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Obejmują one występujące w herbacie polifenole, antocyjany i flawonoidy, które znajdziecie w większości owoców i liści.

Zgodnie z dokumentem Departamenty Rolnictwa Stanów zjednoczonych (USDA), średnia zawartość flawonoidów w 150ml zielonej herbaty wynosi 200,01mg, podczas gdy w tej samej objętości czerwonego wina znajdziemy ich 41,7mg, a w dużym jabłku (150g części jadalnej) zaledwie 21,75mg.

Oznacza to, że jedna filiżanka zielonej herbaty ma taką samą zawartość flawonoidów jak 4,79 lampki czerwonego wina lub 9,2 jabłka.

Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina
Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z dokumentami USDA, badanie na herbacie przeprowadza się po zaparzeniu 1grama liści herbaty na 100ml wody. Z naszego doświadczenia wynika, że takie proporcje dają raczej słaby herbaciany napar.

Źródło: USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods, Release 2.1 (2007)


Dodaj komentarz