ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii. Nie musimy być sportowcami by pozwolić sobie na takiego batonika. Jest to świetne rozwiązanie na mały głód, który dopada nas niespodzianie w trakcie dnia. Batonik taki jest zdrowy i energetyzujący dzięki zawartości cukru oraz kofeiny. Nadaje się także dla osób trenujących lub w czasie wycieczki pieszej lub rowerowej. Przygotowanie go jest proste i szybkie.

Dodatkową zaletą batoników jest to, że spełniają wymogi różnych diet, nie tylko są wegetariańskie, ale jeśli zastąpimy miód innym słodem, na przykład z agawy to będą także wegańskie, dodatkowo są bezglutenowe i zupełnie przy okazji rawfudowe (surowe).

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki

Power batonik z mate – składniki:

  • 2 łyżki przesianej przez sitko (pobawionej łodyżek) brazylijskiej mate chimarao
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka jagód goi
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka płatków migdałów
  • łyżka miodu
  • biały sezam
  • kilka daktyli (4-5)
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie

Jak zrobić baton energetyczny z yerba mate?

  • Daktyle jeśli posiadamy świeże i miękkie pozbawić pestek i posiekać, jeśli mamy suszone namoczyć w wodzie i zblendować.
  • Płatki owsiane zblendować do takiego stopnia jaki lubimy, najlepiej by były niezbyt drobne ale też by nie pozostał żaden w całości.
  • Pestki dyni i migdały lekko posiekać nożem.
  • Wszystkie składniki poza sezamem pomieszać w misce i zagnieść na jednolitą masę dłońmi.
  • Uformować batoniki lub płaski placek, który można nożem pociąć na batoniki.
  • Każdy batonik obtoczyć w sezamie.
  • Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • Poszczególne batoniki pakować w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Wskazówka: kompozycję składników suchych można śmiało zmieniać zachowując ich proporcję do mokrych. Użyć można różnego rodzaju orzechów, otrąb czy innych ziaren jak choćby słonecznika.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Wstęp do parzenia herbaty

Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]

M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty

M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]

Herbatka z ziaren kakaowca

Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]

Herbaciarnia Herbata Bytom

Herbaciarnia Herbata Bytom dane kontaktowe: telefon: 534 666 772, adres: Bytom, ul. Rycerska 3

Herbata biała

Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]

Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis

Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

Anxi, okręg na prowincji Fujian

Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.