Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty (ale również nada się znakomicie jesienią do ciepłej herbaty – działa napotnie i odkażająco), potrzebujemy: 40 baldachów kwiatków czarnego bzu, kilka plasterków cytryny, 1 litr wody, 1kg cukru.

1. Pozbywamy się wszelkiego rodzaju robactwa, pozostawiając baldachy kwiatków czarnego bzu na stole.

Robaki się rozejdą, a my nie wytrzepiemy pyłku, który daje esencjonalny bzowy smak.

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

2. Nożyczkami odcinamy kwiatki z 40 baldachów i dodajemy do 1 litra wody i 1 kilograma cukru. Dodajemy kilka plasterków cytryny. Całość zagotowujemy i pozostawiamy na 2-3 dni.

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

3. Kiedy syrop jest gotowy, przygotowujemy herbatę według metody zimnego parzenia (tj. zalewamy liście herbaty zielonej zimną wodą i pozostawiamy na minimum 2 godziny).

4. Przelewamy herbatę do szklanki i dodajemy kilka łyżeczek syropu z czarnego bzu, aż do uzyskania satysfakcjonującego bzowego smaku!

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.