ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Alicja Płuciennik

Zastanawialiście się kiedyś, co to są garbniki, o których często się wspomina przy okazji właściwości herbaty? Sama nazwa kojarzy się raczej z garbowaniem skór, czy są to więc jakieś niebezpieczne substancje? Raczej nie, postaram się rozwikłać zagadkę herbacianych garbników, gdyż są one cennym elementem naparu, który podnosi jej walory zdrowotne.

Czym dokładnie są garbniki?

Garbniki, nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupy polifenoli (zawierają pierścienie aromatyczne oraz grupy hydroksylowe(-OH)) o bardzo zróżnicowanej budowie oraz masie, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Ich cechą charakterystyczną jest zdolność do trwałego wiązania się z białkami, a także ich właściwości ściągające skórę, przez co znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Herbata czerwona pu-erh limonka
Herbata czerwona pu-erh limonka

W komórkach roślinnych gromadzą się głównie w wakuolach oraz woskach, wydostają się z komórek w skutek ich uszkodzenia i są specyficzną formą obrony roślin przed patogenami oraz niekorzystnymi warunkami środowiska. Mają działanie bakteriobójcze oraz ich gorzkawy i cierpki smak odstrasza roślinożerców (występują w łodygach i liściach, a ich obecność w niedojrzałych owocach zniechęca do przedwczesnej konsumpcji).

Garbniki w herbacie – jak działają?

Taniny ze względu na swoja budowę chemiczną mogą łatwo wiązać się z białkami tworząc trwałe kompleksy, wytrącając je z roztworu (proces ten nazywany jest koagulacją), w ten sposób oddziaływają one m.in. z białkami śliny oraz z kolagenem. Kompleksy te mogą wytrącać się na powierzchniach błon śluzowych, tworząc nierozpuszczalną, ochronną warstewkę.

Dlaczego garbniki korzystnie wpływają na nasze zdrowie?

Tworzenie warstwy skoagulowanych białek nie tylko chroni przed szkodliwymi mikroorganizmami, ale także ułatwia regenerację tkanek. Ponadto przenikając do głębszych warstw tkanek hamują ruchy leukocytów, obkurczają naczynka krwionośne, ograniczając dzięki temu stan zapalny.

Herbata zielona Jaśminowa Mao Jian organiczna
Herbata zielona Jaśminowa Mao Jian organiczna

Szczególnie korzystnie działają na nasz układ pokarmowy, chroniąc błony śluzowe jelit, uniemożliwiając wnikanie patogenów, skutecznie zapobiegają biegunkom. Stosowane zewnętrznie mają działanie ściągające, oddziałują także z układem nerwowym ograniczając nieprzyjemne odruchy bólowe jak swędzenie czy pieczenie. Są także skuteczne w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami.

W jakich herbatach znajduje się najwięcej garbników?

Najwięcej garbników znajduje się w herbatach zielonych i czarnych. W największych ilościach wydzielane są do naparu od 3 do 5 min parzenia. Niestety neutralizują one pobudzające działanie teiny (kofeiny) oraz odpowiadają za cierpki smak naparu.

Pomimo dobroczynnego wpływu garbników na nasz organizm, najważniejszy jest umiar – zbyt duże ilości garbników powodują spowolnienie wchłaniania niektórych witamin, np. A i B12. Aktualnie prowadzonych jest wiele badań na temat właściwości herbaty, szczególnie w kwestii przeciwnowotworowego działania zawartych w niej polifenoli, czyli także garbników.

Źródła:
ptfarm.pl/pub/File/wydawnictwa/b_2008/1_2008/Artykul%2014%20Bromatolog ia%201 -2008.pdf
farmakognozja.farmacja.pl/fitochem/index.php?grupa=garbnik
biomedical.pl/zdrowie/wlasciwosci-garbnikow-2783.html
grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=984

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się

Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]

Herbata żółta Huang Da Cha. Kawa wśród herbat

Huang Da Cha jest herbatą żółtą, o dużych i długich liściach, bardzo często z domieszką[...]

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie

Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas[...]

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade

Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Herbata Rooibos

Rooibos nie jest herbatą. Jest to roślina niespokrewniona z herbatą. Herbata czyli Camellia sinensis jest[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.