Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości herbatę produkuje się jedynie w regionach odznaczających się najbardziej sprzyjającymi warunkami. Herbata dojrzewająca w gorszych warunkach daje mniejsze plony, również zbiory można przeprowadzać rzadziej.
Klimat a herbata
Najbardziej optymalny klimat do uprawy herbaty jest gorący i wilgotny, gleba zaś powinna być żyzna o odpowiednio kwaśnym odczynie i łatwo przepuszczalna. Krzewy herbaciane nie lubią stojącej wody.
Opady deszczu a herbata
Jako optymalne opady uśrednione dla różnych odmian herbacianego krzewu uważa się wielkości między 1100 a 1300 mm na metr kwadratowy. W Polsce dla porównania mamy około 600 mm.
Temperatura a herbata
Temperatura wpływa przede wszystkim na wzrost herbaty poprzez wspomaganie fotosyntezy. Przy niższych temperaturach roślina samoistnie wchodzi w stan spoczynku, w którym nie wykazuje praktycznie żadnego wzrostu. Podobnie temperatura zbyt wysoka powoduje wzmożoną wymianę wody i przy jej niedostatku występuje zwolnienie wzrostu. W zależności od odmiany herbaty mogą mieć różną granicę tolerancji temperatury. Te szczepy, które są uprawiane w krajach wykazujących największą roczną produkcję wchodzą w stan spoczynku przy temperaturach około 12 st. C natomiast górną granicą temperatury jest około 32 st. C. No i znów nasz kraj dla przykładu. Średnio mamy w Polsce 8 st. C w lecie około 18 st. C a w zimie średnio -3 stopnie. Jak widać koncepcja uprawy herbaty na śląskiej hałdzie wymagała by jeszcze ogrzewanej szklarni.
Geografia a herbata
Długość dnia jest również niezwykle ważna dla prawidłowej wegetacji rośliny herbacianej. Okazuje się, że herbata wchodzi w stan spoczynku gdy dzień skraca się poniżej 11 godzin. Oznacza to, że im dalej od równika tym bardziej zmniejsza się długość okresu wegetatywnego krzewów herbacianych. Granicą sezonowości herbaty jest średnio 18 st. Szerokości geograficznej południowej i północnej. Jest to oczywiście zależne od regionu i innych warunków. Można jednak uśredniając przyjąć, że herbata uprawiana bliżej równika niż 18 st. Nie posiada okresów spoczynku i można prowadzić zbiory przez cały rok (na mapie kolor czerwony). Można przyjąć, że 38 równoleżnik północny i południowy będące zarazem granicami strefy o klimacie subtropikalnym wyznaczają granice w obrębie, których w ogóle możliwa jest otwarta uprawa herbaty.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013
Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!
lip
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kwi
Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku
Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]
maj
Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach
Oznaczenie gatunków herbat Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających[...]
mar
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Kilka lat temu naukowcy z Brytyjskiego Royal Botanic Gardens dokonali komputerowej symulacji wpływu zmian klimatycznych[...]
maj