Herbata biała

Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia sinensis. Do produkcji herbaty białej używa się najmłodszych i najdelikatniejszych listków, zwłaszcza pąków zbieranych wiosną.

yin_zhen-1-2

Produkcja herbaty białej

Gdy roślina budzi się na wiosnę, pączki jej listków chroni się przed światłem, aby nie wytworzył się chlorofil. Następnie pączki są zbierane. Zebrane liście pozostawiane są na słońcu, celem wstępnego suszenia i lekkiej fermentacji od 10-15%, stąd czasem nazywa się ją lekko fermentowaną. Etap ten zwany jest więdnięciem. Następnie fermentacja jest przerywana, zwykle za pomocą pary wodnej. Herbata po wysuszeniu najczęściej nie jest poddawana łamaniu ani formowaniu. Wszystkie etapy produkcji kładą nacisk na to, żeby nie uszkodzić młodych, delikatnych listków.

Odmiany i gatunki herbaty białej

Występują liczne odmiany i gatunki białej herbaty. Bai Hao Yin Zhen składa się wyłącznie z pokrytych białym meszkiem pączków listków herbacianych. Jest to, tak zwana, herbata pąkow,a a pączki określane są nazwą silver tips. Herbaty białe: Pai Mu Tan lub Shou Mei są to herbaty liściowe. Te poza pączkami zawierają pierwsze listki. Herbaty bardziej przetwarzane poddane są aromatyzowaniu lub zwijaniu. Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły jest formowana w kulki i aromatyzowana jaśminem. Często spotykane są także herbaty artystyczne formowane w pąki z kwiatami, rozwijające się w piękne kompozycje w czasie parzenia.

Nazwa białej herbaty pochodzi od pokrytych białymi włoskami pączków listków herbacianych. Susz herbaciany wygląda jakby był biały. Napar, choć jasny i delikatny biały nie jest, ma kolor lekko słomkowo-żółty.

yin_zhen-2-2

Historia białej herbaty nie jest jasna. W Chinach znana jest zapewne od dawna. W Europie pierwsza wzmianka o niej pojawia się w 1876 roku. Sama herbata biała pochodzi z Chin i tam wciąż jest produkowana w największych ilościach według starych, niezmienianych receptur. Obecnie spotkać można białą herbatę produkowaną również na Tajwanie w Nepalu, w Indiach a nawet w Japonii.

Parzenie herbaty białej

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka białej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi od 80°C do 90°C. Czas parzenia herbaty białej wynosi od 2 do 5 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.

Białą herbatę możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do kilku razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.

Właściwości białej herbaty

Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, dlatego najlepiej spowalnia procesy starzenia.

Właściwości herbaty białej:

  • zawiera bardzo dużo witaminy C,
  • ma więcej teiny niż inne herbaty,
  • świetnie orzeźwia i pobudza,
  • zapobiega stresowi,
  • przeciwdziała nowotworom.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.