Autorką tekstu jest Wiktoria Wawrzyniak
Jedną z chorób, na którą ludzkość wciąż nie wynalazła lekarstwa o wysokiej skuteczności jest nowotwór. W Polsce w ciągu ostatnich lat odsetek zgonów z przyczyn chorób nowotworowych wynosi 25%, co oznacza, że rocznie przeciętnie w Polsce na nowotwór umiera 95 tys. osób. Jest to druga najczęstsza przyczyna śmierci, a prognozy niestety nie są optymistyczne. Według Rządowej Rady Ludności ogólna liczba zachorowań na nowotwór i zgonów z tej przyczyny będzie systematycznie rosnąć. Wkrótce będzie to najczęstsza przyczyna śmierci przed 65. rokiem życia zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Wynika to ze starzenia się ludności oraz narażania populacji na czynniki rakotwórcze związane przede wszystkim ze stylem życia.
Aby zrozumieć w jaki sposób zielona herbata może mieć dobroczynny wpływ w profilaktyce i zwalczaniu choroby nowotworowej, odpowiedzmy najpierw na pytanie w jaki sposób dochodzi do powstania komórek rakowych w organizmie.
Jakie substancje wpływają na rozwój komórek rakowych?
Niektóre substancje, które w różny sposób dostają się do organizmu mogą mieć niszczący wpływ na przykład poprzez atakowanie struktury DNA. Dym papierosowy, spaliny, potrawy z grilla czy środki konserwujące stosowane np. przy produkcji wędlin to związki które początkowo nie są szkodliwe, jednak po przemianie chemicznej w organizmie mogą prowadzić do choroby nowotworowej. Kolejna grupa to aktywatory promujące rozwój komórek nowotworowych. Zawiera je pleśń, olej krotonowy (do niedawna używany do produkcji silnych środków przeczyszczających) i azbest. Ponadto, istnieją jeszcze związki, które mogą przyspieszać rozwój komórek rakowych, a zawarte są na przykład w alkoholu.
Jakie produkty zmniejszają ryzyko powstania komórek rakowych?
Badania naukowe dowodzą, że odpowiednia dieta – bogata w błonnik, warzywa i owoce, ograniczająca tłuszcz oraz wędzone i marynowane potrawy może obniżyć ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową. Ciekawym tematem dotyczącym ograniczenia namnażania i wzrostu komórek nowotworowych są polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają mutacji DNA spowodowanej działaniem wolnych rodników.
Czy picie zielonej herbaty obniża ryzyko raka?
Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie na każdym etapie przebiegu choroby można mnożyć. Warto podkreślić, że spożywanie zielonej herbaty nie niesie za sobą żadnych szkodliwych skutków ubocznych, a bezpieczną dawką jest spożycie nawet do 24 filiżanek zielonej herbaty dziennie (czyli 3g ekstraktu).
Japońscy naukowcy prowadząc obserwację zachorowań na nowotwory w różnych częściach kraju zauważyli, że w regionie Shizuoka występuje bardzo niska zachorowalność na raka żołądka.
Okazało się, że tamtejsi mieszkańcy piją przeciętnie ok. 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie, co zmniejsza wystąpienie tej choroby o prawie 30%. Inne badania Narodowego Instytutu Walki z Rakiem w USA i Instytutu Nowotworów w Szanghaju wykazały, że picie zielonej herbaty przez osoby palące i spożywające alkohol zmniejszało ryzyko raka przełyku i płuca o 20% u mężczyzn i 50% u kobiet. U abstynentów i osób niepalących ryzyko zostało zredukowane nawet do 60%.
W Polsce również badano wpływ zielonej herbaty na rozwój nowotworów. Opisał je Władysław Natoński, który wykazał, że długoterminowe spożywanie zielonej herbaty obniża ryzyko raka trzustki, który jest jednym z najtrudniejszych do wyleczenia nowotworem – jedynie 1% osób, u których wykryto raka trzustki ma szanse na przeżycie 5 lat od momentu diagnozy.
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
185 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]
1 Comments
mar
Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach
Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]
maj
Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka
Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]
paź
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!
kwi
T: Tip, oznaczenie jakości herbaty
T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]
Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?
O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]
sie
Test Yerba mate w butelkach: Club Mate, Mate Classic, Buenos Mate, Mio Mio Mate
Zrobiliśmy test Yerba mate w butelkach, które dostaliśmy od jednego z naszych widzów. Próbowaliśmy yerba[...]
cze
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis