Jak tylko zobaczyłem po raz pierwszy ładne disajnerskie opakowanie herbat Clipper od razu wiedziałem, że trzeba wrzucić je na herbaciany warsztat i przetestować. Certyfikaty fairtrade i bio (choć akurat w przypadku tej zielonej go brakuje) mocno podnoszą atrakcyjność tej marki. Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz klasycznie przeciętny, bez jakiegokolwiek wyrazu i jakościowo bardzo zbliżony do zielonej herbaty Dilmah. Bez jakiegokolwiek wyraźnego aromatu z zupełnie płaskim smakiem. A przez chwilę miałem nadzieję, że w końcu trafiłem na przyzwoitą zieloną w torebce, niestety poszukiwania trwają nadal.

Dwa ostrzeżenia dotyczące herbaty Clipper:
1. Polski dystrybutor nie postarał się podczas tłumaczenia zaleceń co do parzenia, więc jak zwykle mamy zalewanie wrzątkiem, chociaż w wersji brytyjskiej zalecają odczekać przynajmniej minutę od przegotowania.
2. Całość opakowania wykonana jest z papieru, co generalnie jest zaletą i bardzo się chwali, tylko że pozostawienie ładnej paczuszki na widoku spowoduje bardzo szybkie zwietrzenie, zawilgotnienie i przejęcie wszelkich zapachów przez naszą nie taką znowu tanią herbatę. Po zakupie przesypać do szczelnego naczynia.
Ocena końcowa 2, wielka szkoda, że ładne opakowanie kryje w sobie kiepski wnętrze.

Informacje dotyczące herbaty Clipper:
Kraj pochodzenia: więcej niż jeden kraj (kraj pakowania: Wielka Brytania).
Składniki: zielona herbata.
Wygląd liści: drobno cięta kosteczka, jasno brązowych liści.
Kolor naparu: jasno brązowy, lekko zielonkawy.
Metoda parzenia: torebka ekspresowa.
Czas parzenia: 2 minuty.
Temperatura wody: 80 stopni
Cena: 13,90 za 50g / 278 za 1kg

Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]
gru
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie
Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]
lut
Kofeina w kawie a grejpfrut
Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]
lut
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kw.
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Porównanie japońskiej i chińskiej Senchy
Wizualne porównanie zielonej herbaty: japońskiej (z lewej) i chińskiej (z prawej) Senchy.[...]
lut
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz