Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Czarne herbaty i herbaty organiczne

O herbatach czarnych (według nazewnictwa wschodniego czerwonych) pisałam już nie raz. To właśnie do tej grupy należą herbaty takie jak Keemun (Herbata z Qimen), Lapsang Souchong czy Yunnan. Każda z nich ma swój niepowtarzalny charakter i smak. Nie inaczej jest ze Sweet Black Organic. Nazwa doskonale opisuje to, czego możemy się po niej spodziewać- Czarna słodka herbata organiczna.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, liście suche
Herbata czarna Sweet Black organiczna, liście suche

Czarne herbaty charakteryzują się ciemnym kolorem liści, czasem niemal zupełnie czarnym, który jest wynikiem całkowitego utleniania oraz pomarańczowo- czerwonym kolorem naparu. Jeśli chodzi o proces produkcji, to po zbiorze liście pozostawiane są do zwiędnięcia. Takie podwiędnięte listki, zwija się i zostawia w spokoju by mogły zajść w nich procesy utleniania. Następnie się je osusza, klasyfikuje, a na końcu pakuje. Tajemnicze utlenianie możemy zaobserwować na co dzień na przykład na obranym jabłku, które brązowieje.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie

Herbaty czarne mogą być produkowane tak zwanymi metodami ortodoksyjnymi (tradycyjnymi) lub metodą CTC (cut, tear, curl). Sposób przetwarzania herbaty oczywiście wpływa na jej smak.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie herbaty
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie herbaty

Dopis “Organic”, ostatnio tak popularny, oznacza że herbata ta pochodzi z upraw ekologicznych. Podlegają one ścisłemu rygorowi – nie powinno używać się tam żadnych chemicznych pestycydów czy nawozów. Jednym słowem wszystko powinno być jak najbardziej naturalne.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, kolor naparu
Herbata czarna Sweet Black organiczna, kolor naparu

Sweet Black Organic

Liście pochodzącej z prowincji Hubei herbaty sa bardzo ciemne, praktycznie czarne, z brązowawym odcieniem. Są spore i mocno skręcone. Susz już po otwarciu torebki pachnie słodko rodzynkami albo suszoną śliwką. Po przesypaniu do ogrzanego czajniczka do zapachu dołączyło kakao.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, napar w czarce
Herbata czarna Sweet Black organiczna, napar w czarce

Swój napar przygotowałam w 150 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Parzyłam ją około 3 minut. Napar bardzo ładny, przejrzysty, ciemno czerwono- pomarańczowy o słodkim zapachu. W smaku znajdziemy dużo słodyczy, zostaje coś ze śliwki. Herbata jest bardzo smaczna i aromatyczna. Jest też bardzo słodka. Jeśli jesteście na etapie odstawiania cukru od herbaty, to koniecznie jej spróbujcie. Dobrze zaparzona nie wymaga nawet grama cukru.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, liście po zaparzeniu
Herbata czarna Sweet Black organiczna, liście po zaparzeniu

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach, słodki w smaku rozgrzewa i bardzo dobrze smakuje. W sam raz na doczekanie do wiosny.


Dodaj komentarz