Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata czarna, następnie zielona. Część herbat jest w Indonezji produkowana metodami ortodoksyjnymi lecz większość czarnej herbaty wytwarza się tutaj metodą CTC. Czarne herbaty z Indonezji są najbardziej cenione, zielone uważa się za przeciętne.
Plantacje herbaciane w Indonezji
Indonezja jest obecnie siódmym największym producentem herbaty na świecie, chociaż w ostatnich latach produkcja herbaty zmalała nieco na rzecz bardziej lukratywnego przemysłu oleju palmowego. Eksport herbaty jednak wzrasta z roku na rok więc coraz więcej dociera jej na zachód. Największe uprawy herbaty w Indonezji znajdują się na Jawie i na Sumatrze. Uprawą herbaty zajmują się tam nie tylko wielkie plantacje ale także mniejsi rolnicy. Wielkie przedsiębiorstwa skupują od nich surowiec pod warunkiem, że jest on odpowiedniej jakości i pod swoją marką produkują herbatę na eksport.
Historia herbaty w Indonezji
Indonezja pojawiła się na mapie Europejczyków w 1513 roku kiedy to Holendrzy poszukując pieprzu dotarli do Wysp Korzennych. Niespełna sto lat później Holenderska Kompania Wschodnioindyjska założyła swoje liczne magazyny przeładunkowe na Jawie czyniąc z wyspy ważny węzeł handlowy. Dzięki temu wkrótce Holendrzy stali się czołowymi importerami herbaty do Europu. Dzięki rozwiniętemu handlowi z Japonią i Chinami magazyny na Jawie pękały w szwach, a towar nieustającą rzeką płynął do Amsterdamu. Również Holendrzy posadzili pierwszą herbatę w Indonezji w roku 1684 używając w tym celu nasion przywiezionych z Japonii.
Uprawy herbaty nie rozwijały się tam jednak dynamicznie, aż do roku 1878 kiedy to zachęceni sukcesami Brytyjczyków w Assamie Holendrzy sprowadzili na miejsce odmiany chińskiej herbatę assamską. Plantacje na Jawie udały się doskonale więc w 1900 roku rozpoczęto uprawę odmiany assamskiej na Sumatrze. Druga wojna światowa miała zły wpływ na przemysł herbaciany w Indonezji. Już w roku 1942 przed inwazją Japońską plantacje zaczęły popadać w ruinę. Dobra lokalizacja strategiczna wysp Indonezji sprawiła, że wojna odcisnęła piętno na tym kraju doprowadzając na wiele lat produkcję herbaty na skraj upadku. Dopiero pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku wdrożono nowe plany i programy na plantacjach i przemysł herbaciany zaczął się znów rozwijać.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kwi
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz
Herbata czerwona Pu-Erh Fitness, opinie
Pu-Erh Fitness ma składa się z aż 85% czystej czerwonej herbaty i jedynie 15% to[...]
maj
CBSe Cafe, Hierbas Serranas, Silueta: Test Yerba Mate, Opinie
Przetestowaliśmy Yerba Mate marki CBSe: Yerba Mate Kawową, Hierbas Serranas z ziołami oraz Silueta, która[...]
sie
Ice Tea ze sklepu Lipton, Nestea opinie, recenzje
Wzięliśmy pod lupę mrożone herbaty, które stoją w sklepowych lodówkach. Napoje te są ogólnie smaczne,[...]
kwi
Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling
Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]
paź
Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?
Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]
maj
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź