Mało komu przyszłoby do głowy parzyć kwiaty chryzantemy. Tymczasem Azjaci robią to od bardzo dawna. Sama chryzantema jest w chińskiej kulturze niezwykle ważna. Kwiat chryzantemy jest symbolem jesieni, a zwłaszcza września. Dziewięć to liczba chryzantemy i dniem jej zbiorów jest dziewiąty dzień dziewiątego miesiąca. W tym dniu tradycyjnie pija się także herbatkę z chryzantemy. Piękny ten kwiat był także tematem wierszy i obrazów. Wręczenie komuś okolicznościowej kartki przedstawiającej chryzantemę z sosną oznacza życzenia długiego życia, zaś chryzantemy na której siedzi szarańcza – długiego piastowania stanowiska urzędniczego.
Napar z kwiatów chryzantemy przygotowuje się w Chinach od czasów dynastii Song, czyli od X wieku. Podobnie w Korei napar chryzantemowy jest popularny do tego stopnia, że napić można się go w restauracjach oraz kupić nawet w formie ekspresowych torebek.
Tradycja przygotowywania kwiatów do parzenia rozwinęła się na tyle, że spotkać możemy kilka technik obróbki samych kwiatów. Bywają kwiaty wielokrotnie parowane i suszone, a także blanszowane w słonej wodzie. Ciekawostką są także kwiaty zakonserwowane w miodzie na kilka tygodni przed parzeniem. Jest to także cenna wskazówka dla nas, ponieważ miód doskonale komponuje się z aromatem naparu chryzantemowego. Chryzantemy poza tym są kwiatami jadalnymi i można je czasem spotkać jako ozdobę potraw.
![Herbatka z chryzantemy](https://www.czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2020/11/herbata-z-chryzantemy-02.jpg.webp)
Tradycyjna medycyna chińska również od wieków doceniała właściwości prozdrowotne chryzantemy i łącząc ją z innymi ziołami zalecała ją przy różnych dolegliwościach, zwłaszcza osobom mającym „zbyt dużo gorąca”, co nie tylko wiąże się ze stanem ciała, ale także temperamentem. Uważa się, że chryzantema może mieć dobry wpływ na kondycje i zrównoważenie psychiczne.
Jest także popularnym dodatkiem do herbaty, zwłaszcza do zielonej i oolong oraz do Pu-Erh. Często także jest jednym ze składników herbat artystycznych, czyli kwitnących w czajniczku.
Jakie są prozdrowotne zalety picia herbatki z chryzantemy?
Wymienia się tutaj:
- kojące działanie na drogi oddechowe oraz redukcję wysokiego ciśnienia.
- Dowiedziono także przeciwdziałania zapaleniom.
- Może ograniczać gorączkę i objawy przeziębienia we wczesnym stadium.
- Chryzantema ma także korzystne wyniki przy leczeniu osteoporozy.
- Sporo też mówi się ostatnio o właściwościach poprawiających metabolizm i odchudzających. Niestety na ten temat brak badań naukowych, choć w tradycyjnej medycynie chińskiej rzeczywiście pojawia się chryzantema w składzie mieszanek mających pomóc przy redukcji cholesterolu oraz masy ciała.
Jeśli chodzi o przygotowanie naparu to nie powinno to nastręczać zbyt wielu trudności. Więcej zachodu – szczerze mówiąc – może być ze znalezieniem samej chryzantemy. Choć nie jest to popularne w Polsce zioło jest już dostępne w sklepach zielarskich i herbaciarniach, a także w sklepach z azjatycką żywnością. Ostatecznie samemu możemy wysuszyć kwiaty, lecz ważne jest, by ustalić czy nie były opryskiwane.
Pamiętajmy, że kupione kwiaty, popularne w okolicach dnia Wszystkich Świętych, nie były hodowane do produkcji herbatki ziołowej i mogą zawierać szkodliwe pestycydy. Jak większość ziół kwiat chryzantemy parzy się wrzątkiem kilka minut, różnica polega na tym, że Chińczycy zwykli parzyć te same kwiaty kilka razy jak herbatę.
8 kwiatków chryzantemy zalewamy 250ml świeżo zagotowanej, ale nie wrzącej wody. Parzymy 7-10 minut. Te same kwiatki możemy parzyć 2-3 razy za każdym razem uzyskując napar o nieco innym smaku. Kilka kwiatków sprawdzi się świetnie jako dodatek do codziennej czarnej herbaty.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Anti-inflammatory components of Chrysanthemum indicum flowers, Bui Thi Thuy Luyen, Bui Huu Tai, Nguyen Phuong Thao, Ji Yun Cha, Hoon Yeon Lee, Young Mi Lee, Young Ho Kim, Dual Effect of Chrysanthemum indicum Extract to Stimulate Osteoblast Differentiation and Inhibit Osteoclast Formation and Resorption In Vitro, Jong Min Baek, Ju-Young Kim, Yoon-Hee Cheon, Sun-Hyang Park, Sung-Jun Ahn, Kwon-Ha Yoon, Jaemin Oh and Myeung Su Lee, Symbole Chińskie słownik – Wolfram Eberhard, Leczenie herbatą naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej – Lin Qianliang, Chen Xiaoyi
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Trendy w herbacie 2019
Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy[...]
sie
Yerba mate Selecta. Opinie
Selecta to stara, paragwajska yerba, która w 2020 roku świętowała swoje siedemdziesięciolecie. Początki Selecty sięgają[...]
mar
Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą
Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]
mar
Herbata z masłem – właściwości
Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych[...]
sie
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2014
Święto Herbaty to zlot miłośników tego napoju organizowany co roku na zamku w Cieszynie. Impreza[...]
lip