Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego europejczycy pokochali czarną herbatę

Czy wiecie, że kiedy herbata dotarła do Anglii nie wszyscy wiedzieli jak się ją obsługiwać?

Pewna szlachecka rodzina, kiedy została obdarowana porcją herbaty zwyczajnie ją ugotowała, jak szpinak i podała na stół. Niektórzy palili herbatę jak tytoń.

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego tak się stało. Jedna na przykład mówi, że woda w Europie była kiepska i zielona herbata zdecydowanie gorzej smakowała na takiej wodzie. Czarna herbata jest zdecydowanie bardziej odporna na złej jakości wodę, dlatego Anglicy a później cała Europa pokochała czarną herbatę.

Czy wiecie, że herbata ekspresowa powstała zupełnie przypadkiem?

Za sprawą kupca, który handlował herbatą. Kupiec ten postanowił wysłać do ludzi próbki swojej herbaty i zapakował ją w piękne jedwabne woreczki – było to tylko opakowanie. Jednak obdarowani nie wiedzieli, że należy herbatę wysypać z woreczków i wkładali je całe do imbryków, żeby zaparzyć herbatę. Okazało się, że pomysł jest dobry i wkrótce zaczęto produkować jedwabne torebki, żeby wygodniej parzyć herbatę. Później zrezygnowano z jedwabiu na rzecz tańszych surowców.


Dodaj komentarz